Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Zoektocht naar zeilbootje Oostvoornse Meer

Duikreporter Bart en zijn buddy’s gaan op zoek naar het wrak van een zeilboot in het Oostvoornse Meer. Twintig minuten scooteren en ze zijn er…

In de winter is het zicht meestal behoorlijk goed in het Oostvoornse meer. Het is dan een erg poplulaire plaats om er te duiken. Hoewel er veel historische wrakken te vinden zijn was ik deze keer op zoek naar een wrak wat geen honderden jaren oud was, maar er pas ligt sinds het Oostvoornse meer is afgesloten van de Noordzee.

Dit wrak is door andere duikers al eerder bezocht en het is geen onbekend wrak. Maar het was mij nog niet gelukt om het zelf te vinden. We hadden er al eerder naar gezocht, maar we hadden het niet gevonden.

We zouden duiken in een team met 3 duikers. Maar wegens lekkage van een droogpak gingen we uiteindelijk met twee duikers op zoek naar het zeilbootje. Ik had de coördinaten in mijn navigatie geprogrammeerd en meerdere keren gecontroleerd of ik de juiste coördinaten had ingevoerd. We vertrokken aan de oppervlakte na ongeveer 20 minuten scooteren waren we op de plaats waar het moest zijn. Ik had een boeitje aan de oppervlakte en liet de spoel los los en deze rolde langzaam af. Ik maakte een loodblok aan de lijn met een boltsnap en deze ging snel de diepte in achter het spoeltje aan.

We gingen afdalen vanaf de boei langs de lijn. Toen we bij de bodem aankwamen zag ik dat er veel silt lag. Mijn loodblok was ongeveer 25 cm diep in de bodem gevallen. Het loodblok heb ik van de lijn afgehaald en de boei heb ik naar beneden getrokken en de spoel langzaam opgerold. Dat kostte mij ongeveer 10 minuten omdat het ruim 30 meter diep was en de boei behoorlijk aan de lijn trok. Dat viel mij erg tegen. Maar nadat de boei, spoel en loodblok waren opgeruimd was het tijd om rond te kijken. Ik had al iets wits gezien waarvan ik vermoede dat het de kleine zeilboot was.

Het was inderdaad de kleine zeilboot. Hij ligt al lange tijd op de bodem, maar de zeilen zien er nog goed uit. Op sommige plaatsen is de blauwe kleur van de zeilboot ook te zien.

Hoewel het in vergelijking met sommige andere wrakken weinig voorstelt vond ik het toch erg leuk om dit wrak gevonden te hebben en was het zeker leuk om dit wrak te zien. Het is ook mooi om te zien dat navigeren aan de oppervlakte bij zoetwaterplassen met zelf geschoten GPS coordinaten hier ook werkt met coordinaten die ik heb omgezet naar een ander type coordinaten. Dit geeft de nodige mogelijkheden voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief