Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Duikje bij zonsondergang

De zon is nog maar net onder als Duikreporter Dirk en zijn buddy onder water gaan in de Put van Ekeren. Stikdonker, maar met formidabel zicht.

Een échte nachtduik mag ik het niet noemen, want het is nog licht wanneer ik samen met buddy Frank Van Reeth 5 minuten na zonsondergang onder ga. Na enkele minuten is het echter al stikdonker onder water …

Mijn buddy heeft na de kouwelijke ervaring van de vorige duik voor het eerst terug zijn droogpak aangetrokken. Ik heb voor alle zekerheid mijn thermalution vest op stand 1 gezet, maar uiteindelijk blijkt dit niet nodig te zijn: de watertemperatuur is 14° en dat blijft zo, ook op 12 meter diepte. Dat heb ik nog niet meegemaakt in de Put. De thermocline zit dus nog dieper! Normaal hangt die op 6 meter diepte.

Het zicht is formidabel. We zien vanop grote afstand de lampen en silhouetten van het enige buddypaar dat samen met ons in het water ligt. Sylvia, onze kantwacht, weet ons achteraf te zeggen dat die al in het midden van de put zaten. Wanneer we de rand van de put naderen komen we echter in enkele stofwolken terecht. Hier hebben waarschijnlijk zonet een aantal karpers in de bodem zitten woelen, want andere duikers zijn er niet.

We volgen de rand van de put naar rechts. Er zwemmen heel veel baarzen met ons mee, maar sommige zijn al aan het rusten. Ik kan een mooie close-up (zie titelbeeld video) maken van deze baars. Hij blijft gewoon liggen, ook al kom ik met mijn camera tot op enkele centimeters!

003 baars-111230

We komen drie jonge snoeken tegen en die hangen roerloos met hun snuit naar beneden tegen de planten. Zo camoufleren ze zich met hun strepen patroon.

005 Snoek close-111230

Ook zij trekken zich niets van ons of mijn camera aan! In het oog van de snoek zie je de reflectie van mijn ringlamp.

006 Snoek oog-111230

Als je de rand van de put ver genoeg volgt, verdwijnt de steile rand en kom je in een heuvelachtig landschap terecht. Hier zakken we af tot op 12 meter. Na 30 minuten gaan we richting kant en vervolgen de weg terug op 5 meter diepte tussen de planten. Hier zie ik nog een paling, maar ook hij hangt met zijn kop naar beneden tussen de planten. Ik kan alleen zijn staart in beeld nemen. Op één van de open plekken zie ik een gevlekte Amerikaanse rivierkreeft.

007 kreeft-111230

Voor deze close-up moet ik wel wat meer geduld hebben, want ze kruipt steeds opnieuw tussen de planten. Na 6 minuten lukt het me uiteindelijk! Gelukkig heb ik een geduldige buddy, maar het levert dan wel een plaatje op waar je alle details van de kop kan bekijken. Zo zie je o.a. duidelijk de stekels op de wang van het pantser, waarmee ze zich onderscheidt van alle andere soorten. Ze wordt max. 12 cm groot.

008 kreeft close-111230

Na exact 60 minuten zijn we terug aan de stijger. We hebben geen van beiden kou gehad en bij mij komt de stoom zelfs uit mijn pak omdat de buitentemperatuur ondertussen lager is. Zelfs mijn voeten zijn nog warm! Dit was weer een heerlijke duik in “ons” putteke!

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief