Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Materiaal

Zij kan het nog navertellen…

Zij wel. Maar ze is voor het leven gehandicapt. En dat allemaal vanwege een kraan die bij haar vulstation uit de duikfles schoot. Het had niet gehoeven.

De afgelopen maanden was het flink raak, letterlijk dan, met kranen die van de fles losschoten. De materiële schade was groot , maar wat te denken van de dodelijke slachtoffers die te betreuren zijn. Bij Marjo Fijen brengt het slechte herinneringen aan 8 november 2012 boven. Die dag, vlak voor sluitingstijd, haalt ze de hendel van de compressor over. En dan is het donker…

 Als ik bij Marjo en haar man Peter en kinderen Valerie en Gilian binnenkom, zie ik weinig aan haar. Alleen haar linkerhand – ze kan hem niet gebruiken.  Maar al snel blijkt, dat is alleen maar de buitenkant.

Op de bewuste 8 november vult ze vlak voor sluiting de fles van een vaste klant, eenDSC02218 instructeur die al jaren klant bij haar duikcentrum Rebel Divers is. Zoals gewoonlijk – haar kinderen vonden Marjo altijd ‘overdreven’ secuur – controleert ze de fles aan de buitenkant en kijkt ze naar de keurdatum. Die is goed, sterker nog de laatste keuring (zonder kraan!) is via Rebel Divers gegaan.
Ze sluit de vulslang op de kraan aan en haalt de hendel over. Het volgende wat ze weet, is dat er iemand naast haar zit. Door de klap zijn haar kleren letterlijk van haar lijf gescheurd, alleen haar beha zit nog op zijn plaats. Het interieur van de winkel is weggevaagd. Een geluk bij een ongeluk… de deur stond open waardoor de druk weg kon. Als stille getuige ligt de kraan op de grond, de vulslang er nog aan. De fles staat er nog – kraanloos rechtop.

Een open borstwond, botten die uit haar lichaam naar buiten steken, een klaplong, een gebroken borstbeen, alle bovenste ribben die zijn gebroken, een lichte hersenbloeding, haar arm die op twee plaatsen gebroken is, de afdruk van een netje in haar gezicht.  Dat is kortweg de diagnose die wordt gesteld nadat ze met gillende sirenes naar het ziekenhuis is afgevoerd. En waarom kon dit gebeuren? Een fles en kraan met verschillend schroefdraad.

De eigenaar van de fles, zelf instructeur, erkent na het ongeval dat hij verantwoordelijk is, ook al was hij zich niet bewust van het foute draad. Maar als zijn verzekeringsmaatschappij de rekening gepresenteerd krijgt, is dat ineens heel anders.DSC02223 Opnieuw een klap voor Marjo die naast het gevecht met haar lichaam ook een gevecht met de verzekering moet aangaan. Dat de kraan en de fles de oorzaak zijn, is na forensisch onderzoek vast komen te staan – ¾ gas en M25x2 gaan niet samen. Dat weet iedereen. Toch?

De onzorgvuldigheid van de eigenaar van de fles, een 2** instructeur die volgens Marjo toch echt beter moet weten, heeft zijn weerslag op de hele familie. Rebel Divers, hun duikcentrum, was Marjo’s lust en leven. Zestig uur per week werken was niets, ze had er plezier in. Maar het zit er niet meer in. Het duikcentrum heeft net voor het tienjarig bestaan de deuren moeten sluiten. Marjo zit thuis, ze moet een nieuwe invulling geven aan haar leven. De revalidatiearts vindt dat ze werk moet zoeken, maar zelfs een potje opendraaien lukt haar niet. Ze vergeet waar ze de briefjes neerlegt die ervoor moeten zorgen dat ze niets vergeet. Concentratie? Ver te zoeken. En duiken… dat zal ze nooit meer kunnen.

Is dat het waard? Goedkoop ergens een kraan opduikelen. Zelf een beetje ‘rommelen’ aan je uitrusting. Het zo noodzakelijke periodieke onderhoud maar even overslaan. Natuurlijk, het is je eigen leven (en dat van je duikmaat) dat je op het spel zet als er onder water iets gebeurt. Maar ooit wel eens gedacht wat er kan gebeuren als een ongeluk als dit gebeurt? IMG_0865Die aardige medewerker bij het vulstation waar je elke keer mee staat te grappen? Dat kind dat bij een vulstation buiten staat toe te kijken hoe jij –machtig interessant- je fles vult?  Marjo hoopt dat je dat vanaf nu wél kiest voor onderhoud en controle door een specialist.

Een jaar lang heeft ze gewacht om haar verhaal te doen, ze wilde het niet. Maar de (dodelijke) ongevallen in 2013 hebben haar van gedachten doen veranderen. Breng je materialen voor onderhoud naar een specialist! Laat alles controleren! Het is niet alleen van levensbelang voor jezelf…

HISWA Duiksport
Inmiddels heeft brancheorganisatie HISWA Duiksport gereageerd op de reeks ongevallen met losschietende kranen. Samen met de leden uit de duiksportbranche heeft HISWA Vereniging een systeem ontwikkeldhiswa_sticker_kraan. Flessen die bij een HISWA-lid ter vulling worden aangeboden, zullen worden gecontroleerd. Niet alleen op keurdatum, maar ook of een kraan op een fles met bijbehorend schroefdraad is gemonteerd.  Indien dit het geval is, wordt op de fles een sticker aangebracht en wordt de verbinding tussen kraan en fles met zegelinkt gemarkeerd. Een goed initiatief  dat hopelijk ook door niet-HISWA-leden zal worden overgenomen.  Klik hier voor meer informatie.

‘Kranen en flessen’ op Duikvaker
Op beide beursdagen van Duikvaker 2014 geven advocaat Leo Blokland en technisch specialist Stephane Conings om 12 uur een presentatie over de veiligheid van kranen en flessen. Er wordt ingegaan op de technische aspecten, maar ook op aansprakelijkheid en de mogelijke gevolgen op het juridische vlak.
Aansluitend nemen Leo en Stephane (van 13 tot 13.45 uur) plaats aan de Thematafel op de stand van DuikeninBeeld om vragen te beantwoorden.
De gehele dag door kun je op de stand van HISWA Duiksport terecht voor informatie over wat de HISWA doet voor de duikondernemer en duiker op het gebied van kwaliteitsbewaking en veiligheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief