Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Gek op de stek: Patrick van Gemert en het Bronsbergenmeer

Patrick van Gemert en het Bronsbergenmeer zijn haast onlosmakelijk met elkaar verbonden, al was het maar vanwege de vele foto’s die hij daar maakt. Dat hij gek op deze stek is, merkte Susan Dogterom die met hem meedook.

Er wordt warm weer voorspeld, dus we spreken vroeg af zodat het nog niet zo druk is bij het Bronsbergenmeer. Deze plas in Zutphen wordt gepacht door drie duikverenigingen: Albacare, Big Bubbles en Duiken in Zutphen. Samen vormen ze de stichting OWWZ. Er mag hier niet gevist of gevaren worden en dat is wel zo veilig voor de duikers.
Patrick van Gemert, professioneel fotograaf met hobby onderwaterfotografie, heeft ongeveer 550 duiken gemaakt en ruim 400 daarvan waren op deze plek. Het is voor hem lekker dichtbij huis met maar 10 minuten reistijd.

Ik ben een beetje jaloers op zijn auto. Hij heeft de achterbak zo ingericht met vakken dat zijn fotografie-benodigdheden én zijn gehele duikuitrusting er perfect inpassen. Dat is handig! Ik ben meestal degene die snel is omgekleed en opgetuigd, maar Patrick staat al klaar als ik halverwege ben. De temperatuur loopt ook al rap op en we gaan snel te water.

Routeplanner

Patrick heeft vóór de duik de geplande route uitgelegd, dus ik weet dat we eerst naar een stel kooien op een paar meter diepte gaan. De kooien geven beschutting aan kleine visjes, dus vaak ligt een snoek er geduldig naast. Een van de kooien is ingepakt om mosselgroei te stimuleren, maar dat werkt nog niet zo goed. Patrick heeft het idee dat de begroeiing in de plas dit jaar minder is dan andere jaren. Ook heeft hij minder jonge snoekjes gezien. Wellicht komt dit door overbemesting en de vele Amerikaanse kreeftjes, die uiteraard ook deze plas hebben gevonden.

We duiken verder en komen bij een auto. Het licht is mooi en de begroeiing rondom ook. Patrick maakt van meerdere kanten foto’s. Hij heeft twee grote lampen/flitsers op zijn camera en die beweegt hij in meerdere posities voor de perfecte opstelling. Na de duik zegt hij daarover: “Ik ben van de groothoek. Het kan me niet groot genoeg zijn!” Hij wil laten zien wat er in Nederland onder water is en met groothoek kun je zoveel laten zien. De sfeer daarbij is heel belangrijk. Hij vindt het leuk om te experimenteren met licht en flitsers. “Het is een beetje uitproberen.” Hij simuleert natuurlijk licht door de flitsers helemaal boven en iets achter de camera te plaatsen. En daar maakt hij mooie foto’s mee.

We zwemmen verder en komen langs meer objecten, waaronder een bootframe. Ook is er een mooie kleiwand. Patrick is twee keer op het diepste punt van het meer geweest, maar op die 24 meter is weinig te zien. Wij blijven dan ook ondiep.

Volgens Patrick zit het leukste tussen de 3 a 4 meter en bij het riet. Daar gaan we dan ook heen op de terugweg. Het licht is er mooi op deze zonnige dag. Ook de visjes hebben er zin in en blijven mooi voor de camera van Patrick hangen. Hij kan een prachtige foto van ze maken met op de achtergrond de bomen boven water. En ik kan daar weer een foto van maken!

We zitten inmiddels zo ondiep dat mijn computer denkt dat we weer boven water zijn. We gaan weer een meter dieper om te kijken of er nog wat tussen de begroeiing leeft. Er worden ondiep vaak palingen, jonge snoekjes en karpers gespot. Vandaag laten ze zich niet zien, maar daardoor heeft Patrick wel tijd om nog een mooie foto van mij te maken. Altijd leuk om thuis te laten zien!

Experimenteren met licht

Na 76 minuten komen we weer boven. De parkeerplaats staat inmiddels vol. We waren dus mooi op tijd. Patrick vertelt dat het zicht in het Bronsbergenmeer meestal goed is. Hij vindt de duik geslaagd als hij iets nieuws heeft gedaan. “Fotograferen onder water is gewoon leuk. Ik wil iedere keer weer een nieuwe techniek proberen.” Vaak heeft hij vooraf geen plan en ziet hij wel wat hij onder water tegenkomt. Toch heeft hij ook plannen. Bijvoorbeeld dat hij nog wil experimenteren met het op een speciale manier van verlichten van een object dat in het meer ligt. Hij doet wel wat aan nabewerking, ook al is Photoshop in de fotojournalistiek eigenlijk een doodzonde.

“Nederlands water is gaaf!”

Professioneel verkoopt hij weleens onderwaterfoto’s. Op dit moment ongeveer tien foto’s per jaar en dan vaak in opdracht. Zo is hij ook ooit begonnen met duiken: In 1995 vroeg een krant of hij wilde fotograferen bij Duik Holland Schoon en zo maakte hij kennis met de duiksport. Er komt in de media steeds meer aandacht voor onderwaterfoto’s en Patrick hoopt dat dit verder toeneemt. Hij wil het graag onder de aandacht brengen. “Nederlands water is gaaf!” Daarbij heeft deze duikstek bij hem wel een streepje voor: “Bronsbergen blijft bijzonder en dat allemaal in het mooie Zutphen!”

Wat je moet weten over het Bronsbergenmeer

Locatie: Bronsbergen 25, Zutphen.
Niveau: Voor alle duikers.
Duikdiepte: De meest objecten liggen op maximaal 10 meter diepte.
Te water: Je kunt te water via het stukje strand
Aandachtspunten: Je kunt hier alleen duiken als lid van één van de duikverenigingen die zijn aangesloten bij de Stichting Onderwaterwereld Zutphen (OWWZ) die de plas pacht en inmiddels ook een vergunning heeft voor ijs- en nachtduiken.
Geen lid en wil je er toch eens duiken? Meld je dan aan via de website van de stichting op www.owwz-eo.nl . Daar vind je ook meer infomatie én meer foto’s van Patrick.

Susan dook hier in augustus 2020.

Foto: Patrick van Gemert.

2 reacties

  1. Avatar

    Leuk verhaal om te lezen, hier wil ik ook een keer gaan kijken.

    REAGEREN
  2. Avatar

    Op uitnodiging met Patrick van Gemert en Albacare en Stichting Onderwaterwereld Zutphen (OWWZ) hebben we fantastische duiken gemaakt met stichting gehandicapten duiksport “Fun Diving” de deelnemers en vrijwilligers van Fun Diving wil ook iedereen bedanken, en tot volgend jaar, SUPER!!!!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief