Onder water met de telefoon
Met je iPhone onder water? Onderwaterfotograaf Willem Versluis durfde het aan en dook onder met de nieuwe SeaLife SportDiver behuizing.
Als één van de eersten kreeg ik de nieuwe SeaLife SportDiver in handen – dit is een onderwaterbehuizing waarmee je met je iPhone onder water kan filmen en fotograferen. Wat gelijk opvalt, is de robuuste uitstraling van het huis, dat is gemaakt van polycarbonaat in combinatie met aluminium en roestvrij staal. Ook de zeer grote transparante achterzijde valt op. Deze geeft zicht op de gehele telefoon. Of het nu de iPhone 7 is of de iPhone 12 Pro max is, ze passen er allemaal in. Aan de voorzijde zit één grote afdrukknop en aan de achterzijde jeb je vier bedieningsknoppen, die ver genoeg uit elkaar staan zodat je ze ook met dikke handschoenen nog makkelijk kunt bedienen.
Durf ik of durf ik niet?
Nu de vraag: durf ik mijn dure iPhone wel mee onder water te nemen? Het antwoord hierop is eigenlijk gelijk: ja! De SportDiver heeft namelijk een dubbele lekdetectie, iets wat je zelfs op de meeste dure onderwaterhuizen nog niet standaard tegenkomt. Op de bovenkant van het huis zit de eerste – een vacuüm drukdetectie. Deze werkt zeer gemakkelijk: als het huis gesloten is, pomp je het vacuüm met het bijgeleverde pompje. Dit doe je tot een bepaald drukniveau, dat op het display wordt aangegeven. Daarna moet je even wachten ter controle of het huis op druk blijft. Is dat niet zo, dan wordt er zowel een akoestisch als optisch signaal afgegeven. De tweede veiligheid zit aan de binnenzijde: als er eventueel toch nog vocht in het huis komen, dan geeft een een vochtsensor dezelfde signalen af.
Easy
Als je de SportDiver opent, zie je eigenlijk gelijk hoe makkelijk je de telefoon erin kunt plaatsen. Een spanveer en rubber griplipjes houden de telefoon stevig vast in het huis. Er gaan 2 AAA batterijen in die tot wel 50 uur mee gaan, en verder is er plek voor een anticondenscapsule. Nadat je de gratis SeaLife SportDiver-app hebt geïnstalleerd (iOS12 en hoger), kan de telefoon geplaatst worden.
De behuizing maakt automatisch verbinding met de iPhone via Bluetooth. Je moet wel je telefoon in de vliegmodus zetten met Bluetooth op AAN. De schermvergrendeling en backtab-functie moeten uitstaan. Je kunt het huis vervolgens sluiten met de grote draaiknop aan de zijkant en de vacuümcheck uitvoeren.
Over de gehele schermgrootte van de telefoon is de app zeer duidelijk in beeld. Rechts zie je de batterijcapaciteit van de telefoon en het huis en of je aan het fotograferen of aan het filmen bent. Links in beeld zie je 4 pictogrammen: foto, film, settings en terugkijken. De app werkt zo eenvoudig dat je echt in een paar minuten door hebt wat de mogelijkheden zijn.
Duiken!
Ik maak er op duiklocatie Nieuwe Kerkweg een proefduik in de Grevelingen mee om een en ander uit te proberen. Ik heb er wel voor gekozen om de SportDiver op een tray te plaatsen in combinatie met een Sealife SeaDragon 2500 lamp. In deze combinatie is hij ook te koop als Pro Set 2500. Onder water merk ik dat de knoppen ook met dikke 5 mm handschoenen gemakkelijk te bedienen zijn. Je kunt alles op automatisch laten staan en gelijk al een leuke foto en/of film maken. Kiezen tussen foto en film is heel gemakkelijk en je hebt één grote afdrukknop die zonder vertraging werkt.
Onder water aanpassen
Wil je meer, dan ga je naar de settings in het menu. Hier heb je vele mogelijkheden, die je op een gewone fotocamera ook tegenkomt. Als eerste kan je onder- of overbelichten (EV) van +3 tot -3 in stappen van 0,3. Dat geeft gelijk al hele mooie uitdagingen om mee aan de slag te gaan. De focus kan je ook instellen van automatisch naar manual – op deze laatste stand kan je zelf je focuspunt bepalen terwijl hij op de automatische stand altijd de gehele foto scherp zal maken. Ook met de witbalans kun je zelf aan de gang gaan. De kleurtemperatuur kun je instellen van 3000 tot 8000 Kelvin – je kunt de kleur in je beeld warmer of juist kouder maken. Ga je een stapje verder, dan kun je ook nog de tint zelf instellen – bij voorbeeld om groen nog groener te laten lijken.
In de afspeelmodus kan je ook onder water heel makkelijk terugkijken wat je hebt gedaan. Dankzij het zeer grote scherm heb je er gelijk een goede kijk op.
Voldoende spanning
Afhankelijk van het type iPhone kun je ook de lens kiezen – bijvoorbeeld tele-, groothoek- of macrolens. Verder is het mogelijk tot wel 10X digitaal te zoomen. Wees daar wel voorzichtig mee want bij te ver digitaal inzoomen ga je toch ruis zien in de beelden.
De beelden sla je op in JPEG of in RAW+JPEG. De laatste optie is handig voor wie wat meer in de nabewerking wil doen, maar neemt wel driemaal zoveel opslagruimte in beslag.
In ruim een uur onder water loop ik heel gemakkelijk door alle settings heen, zonder daar heel veel kennis voor te hoeven hebben. Het wijst zich vanzelf! In totaal ben ik ruim 3 uur met de telefoon in de behuizing aan het stoeien geweest en heb ik ongeveer 50% van de accu verbruikt. Ik zou gerust 2 duiken met de set kunnen maken en dan nog stroom over hebben om naar huis te bellen dat ik weer veilig boven ben.
3 reacties
Onno
We zijn net terug van vakantie op Curaçao en hebben zeker mooie foto’s en filmpjes onderwater gemaakt met de SeaLife SportDiver. wij hebben twee Sumsung Galaxy A52 telefoon met Android versie 11 maar helaas liep de Android Sportdiver App regelmatig onderwater vast en kunnen er geen foto’s of filmpjes meer worden gemaakt. Hoe kan dit en of hoe kan dit voorkomen worden? Ik hoor het graag.
Met vriendelijke groet Onno
Redactie DuikeninBeeld
Hoi Onno,
Wij hebben het bij Sealife neergelegd. Hun verzoek: wil je het probleem aan hen mailen? Het e-mailadres is info@sealifebenelux.nl
We hopen dat je wél een leuke vakantie hebt gehad! En als je het leukvindt om je beleving (woord en/of beeld) te delen, plaats gerust een duikreport.
Alex Kramer
Wip wel weten of het nu verholpen de App issue