Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal / Nieuws

HISWA Duiksport: systeem voor betere controle kraan en fles

Ter voorkoming van ongevallen met duikflessen, die veroorzaakt worden door de incorrecte montage van de kraan op een fles met een ander type schroefdraad, heeft HISWA Vereniging een stickersysteem ontwikkeld.

hiswa_sticker_kraan

Alle duikflessen, die ter vulling worden aangeboden bij een deelnemend HISWA-lid, zullen voor vulling worden gecontroleerd op:

  • keurdatum: de te vullen flessen dienen uiteraard te zijn voorzien van een geldige keuring
  • schroefdraad: de schroefdraad van de fles en van de kraan dienen identiek en passend te zijn. In enkele gevallen is dit alleen te controleren door demontage van de kraan. Voor demontage van de kraan dient de duikfles volledig leeg te zijn. Het kan voorkomen dat er geringe kosten in rekening worden gebracht voor het demonteren indien de flessenset complex is gemonteerd (o.a. bij dubbelsets).

Na controle en constatering dat de combinatie van kraan en fles correct is en dat de kraan juist is gemonteerd:

  • zal er een druppel blauwe “Loctite 7414” zegellak op de naad tussen de kraan en de fles worden geplaatst
  • zal op de fles de onderstaande sticker duidelijk zichtbaar worden geplakt, waarbij de maand en het jaar van de controle wordt aangegeven door het uitknippen van een rondje.

Wat als de fles niet door de keuring komt?
Als kraan en fles een potentieel gevaarlijke combinatie vormen, zal de fles niet verzegeld en niet gevuld worden. Je zult wel advies krijgen over een vervangende kraan of een passende oplossing voor jouw materiaal. Vullen van de fles is gevaarlijk. In het verleden zijn meerdere (fatale) ongelukken gebeurd door verkeerde combinaties van flessen en kranen. Van de regel dat niet wordt gevuld, zal dus door deelnemende leden ook niet afgeweken worden, voor ieders veiligheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief