Zeezoogdieren in de Cariben: bedreigde rijkdom
De afgelopen twee jaar heeft de Caribbean Cetacean Society met steun van het Wereld Natuur Fonds, de Dutch Caribbean Nature Alliance en andere partners onderzoek gedaan naar walvisachtigen in de Kleine Antillen.
De Caribbean Cetacean Society (CCS) onthult de nieuwste resultaten, nu het zes nieuwe wetenschappelijke expedities heeft afgerond in 2022 over de hele Kleine Antillen. Uit de bevindingen blijkt dat onze wateren zeer rijk, maar bedreigd zijn. Er zijn meer gegevens nodig om deze hulpbron, een van de pijlers van onze blauwe economie, beter te beschermen. Dankzij de samenwerking tijdens de expedities zijn in twee jaar tijd 437 waarnemingen van 21 soorten geregistreerd, waaronder 202 waarnemingen van jonge dieren.
‘Ti Whale An Nou’ oftewel ‘onze kleine walvissen’ is het grootste walvisonderzoeksprogramma dat ooit in het Caribisch gebied is uitgevoerd. Het is in de eerste plaats een lokaal project, geleid en uitgevoerd door gemotiveerde West-Indiërs, inclusief mensen uit de eilanden van de Nederlandse Cariben, die bezorgd zijn over het behoud van hun eilanden. Verschillende medewerkers van het Saba Marine Park, St. Eustatius National Parks en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) versterkten het team van CCS voor deze expeditie. Aangezien walvisachtigen geen menselijke grenzen erkennen, is samenwerking essentieel om ze te bestuderen en te beschermen. Daarom heeft de CCS in het veld internationale deelnemers bijeengebracht, waaronder leden van de regering en beschermde zeegebieden van negen eilanden. Het project is ook een belangrijk instrument voor lokale capaciteitsopbouw.
Alle Caribische eilanden zijn voor hun voedsel en inkomen afhankelijk van het mariene ecosysteem, dus het is belangrijk dit te beschermen. Walvissen en dolfijnen spelen een essentiële rol bij het in goede staat houden van onze ecosystemen. Zij zijn de pijlers van onze blauwe economie. Uit de laatste resultaten van de CCS blijkt echter dat meer dan de helft (52 procent) van de in 2021 waargenomen walvisachtigen littekens van antropogene oorsprong heeft. Dat wil zeggen, sporen van propellers, netten, botsingen enzovoort, die zijn toegebracht door de mens. Door het huidige gebrek aan gegevens kunnen we ons natuurlijk erfgoed niet doeltreffend beschermen. Daarom gaat de CCS door met het organiseren van inventarisaties op alle eilanden. Dit is een primeur op het gebied van duurzame samenwerking en bescherming van walvisachtigen in het Caribisch gebied.
Deze acties zijn mogelijk dankzij de steun van partners: WWF-NL, Corail Caraïbes, het Parc Naturel régional de la Martinique, de EDF Group Foundation, Orange Caraïbes, SARA, Dutch Caribbean Nature Alliance, het Animal Welfare Institute, de regio Guadeloupe, de Collectivité territoriale de Martinique, en Blue Marine Foundation.