Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Natuur

The Cove, een baai vol dolfijnen

cove1De man dooft het vuur met een kopje zeewater. Rood zeewater. Een detail, maar wel een gruwelijk detail uit de film The Cove die op 3 december in de Nederlandse bioscopen in première gaat.

Ken je Flipper nog? De dolfijn uit de gelijknamige televisieserie? Dit dier en zijn mede-Flippers werden getraind door Richard O’Barry, een job die hem geen windeieren heeft gelegd. Maar op een dag komt deze dolfijnentrainer tot inkeer. Nu veertig jaar later trekt Richard O’Barry ten strijde tegen de internationale handel in dolfijnen.
The Cove, onder regie van Louie Psihoyos, vertelt het ongelooflijke verhaal hoe Richard samen met een team van activisten, filmmakers en duikers op een geheime missie vertrekt. Met gevaar voor eigen leven dringen ze door tot een verborgen lagune in Japan. Hun doel: ze willen de buitenwereld laten zien wat hier gebeurt. Iets waar ook veel Japanners geen weet van hebben. De mysteries waarop ze stuiten blijken slechts het topje van de ijsberg…

In de baai bij Taiji worden dolfijnen een baai in gedreven. Mooie vrouwtjesexemplaren worden eruit gepikt. Zij blijven leven, maar dan wel in gevangenschap. Ze worden voor grote bedragen verkocht aan dolfinaria wereldwijd. Een lucratieve business voor de vissers. Maar daar blijft het niet bij…de honderden dieren die niet door de selectie komen, worden bruut afgemaakt en eindigen als maaltijd op de borden van de Japanners.

Het filmteam dat de praktijken voor de buitenwereld zichtbaar wil maken, wordt in het Japanse kustplaatsje Taiji op alle mogelijke manieren tegengewerkt. Van achtervolgingen tot intimidatie en ondervragingen door geheim agenten en geweld van de kant van de vissers. Er wordt zo veel moeite gedaan om de filmploeg weg te houden dat er wel iets heel erg mis moet zijn.
De ploeg weet ’s nachts, met gevaar voor eigen leven, camera’s en microfoons in en rond de baai aan te brengen, waarmee de gruwelpraktijken worden vastgelegd. Een baai vol blauw water en dolfijnen aan het begin van de dag, een baai vol rood water en zonder dolfijnen aan het eind van de dag. De dieren worden zonder enig mededogen doodgeknuppeld.

Met de film vragen de makers niet alleen aandacht voor het afslachten van de dieren, maar maken ze ook een punt wat betreft de dolfinaria die heel veel geld betalen voor een mooie dolfijn en zo deze ‘traditie’ in stand houden.

Eén ding kan ik je zeggen….als je nu een herhaling van Flipper ziet, kijk je heel anders. Bij mij lopen er nu fictief dunne straaltjes bloed door het beeld.

The Cove heeft tijdens het IDFA 2009 in Amsterdam de publieksprijs gewonnen. Vanaf 3 december is de film in verschillende filmtheaters in Nederland te zien. Wij hebben de trailer voor je.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief