Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Zeldzame spitssnuitdolfijn voor het eerst gefilmd

Voor het eerst zijn er filmbeelden gemaakt van spitssnuitdolfijnen van True, één van de zeldzaamste dolfijnsoorten op aarde, meldt NU.nl.

True-dolfijn-Mesoplodon mirusTwee begeleiders van een boot met schoolkinderen filmden drie exemplaren van de zeldzame dolfijnensoort voor de kust van de Azoren. Tot nu toe is de spitssnuitdolfijn van True (Mesoplodon mirus) slechts zeven keer waargenomen door mensen, aldus Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

Identificatie
De spitssnuitdolfijnen zwommen tien minuten lang aan de oppervlakte in de Atlantische Oceaan en kwamen zo dicht bij de boot dat ze konden worden geïdentificeerd. De gidsen sprongen vervolgens met een camera in het water om de dieren van dichtbij te filmen.

Biologen van de Universiteit van Sint Andrews hebben de videobeelden inmidddels uitgebreid bestudeerd. Volgens hoofdonderzoeker Natacha Aguilar de Soto is er geen twijfel mogelijk over de identiteit van de dolfijnen. «Dit zijn walvisachtigen die nog maar door een paar mensen op aarde zijn gezien.»

Spitssnuitdolfijnen van True vertonen zich zelden in de buurt van mensen. De dieren leven in diep water in het gematigde deel van de Atlantische Oceaan. Ook komen ze voor in het zuidwestelijke deel van de Indische oceaan. Ze komen steeds maar enkele minuten aan de oppervlakte om adem te halen en maken vervolgens een duik die tot twee uur kan duren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief