Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Zeeslak met vleugeltjes

Wetenschappers hebben ontdekt dat een kleine gevleugelde zeeslak zich onder water voortbeweegt als een vliegend insect.

Limacina helicina_zeeslak met vleugelsHet gaat om een 3 centimeter grote zeeslakkensoort met de naam Limacina helicina die alleen voorkomt in de koude zeeën rond de Noord- en Zuidpool. Het dier beweegt zich voort in het water door te klapperen met vleugelachtige structuren. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Insect
De wetenschappers filmden de bijzondere bewegingen van het waterdier met hogesnelheidscamera’s. Ook brachten ze de stroming van het water rond de vleugels in kaart. Uit het onderzoek blijkt dat de zeeslak zich op bijna dezelfde manier verplaatst als een fruitvlieg door de lucht. Met het geklapper van zijn vleugels veroorzaakt de slak sterke opwaartse krachten in het water.
“Het dier vliegt als het ware, net als een insect”, verklaart hoofdonderzoeker David Murphy op BBC News.

Robots
Toch zijn er ook verschillen met insecten. Tijdens zijn onderwatervluchten beweegt de slak zijn lichaam naar voren en naar achteren, terwijl insecten hun lichaam stil houden tijdens het vliegen. De wetenschappers vermoeden dat het dier door zijn lichaamsbewegingen minder hard hoeft te fladderen met zijn vleugels en dus energie bespaart.

Volgens natuurkundige Brad Gemmell van de Universiteit van Florida kan de nieuwe studie naar het dier van pas komen bij de bouw van robots, meldt New Scientist. Gevleugde robots zouden mogelijk efficiënter kunnen vliegen als de vliegstrategie van de zeeslak wordt gekopieerd.

Bron: NU.nl

1 reactie

  1. Bijzonder!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief