Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2022 – Dennis Rabeling

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Dennis Rabeling.

Bajo de las Gerardias

Het jaar is weer bijna voorbij. Een beetje een gek jaar voor ons op Lanzarote. Maar altijd is er weer wat te beleven. We organiseren wel eens dagtrips naar Graciosa. Er is daar één duikplek waar ik dit jaar voor de tweede keer naar toe ben geweest. In mijn ogen één van de beste duikplaatsen in de Canarische Eilanden. Jammer genoeg moeten de condities perfect zijn, willen we erheen kunnen. Ver uit de kust, onder water komt er vanuit de diepte een onderwatervulkaan omhoog tot ongeveer een diepte van minimaal 25 meter. Eromheen dropt het naar beneden tot onvoorstelbare dieptes. De naam van de plaats is “Bajo de las Gerardias”. Gerardias of in het Latijn Savalia savaglia is een erg traag groeiende koraalsoort die tot 2700 jaar oud kan zijn. Dit koraal groeit normaal gesproken op een diepte tussen de 30 en 80 meter. De duikplaats heeft een grote concentratie in de wereld van Gerardias. Het zit ook vol met ander leven. In een oogopslag kun je dertig tandbaarzen zien en duizenden barracuda’s. Ook heb ik het geluk gehad om hier een school van wahoo (Acanthocybium solandri) te zien die wel 250 cm lang kan worden!

Nieuwsgierige tandbaars

Tandbaarzen zijn er genoeg te vinden rond Lanzarote. Van klein tot rond de 150 cm. Normaal gesproken houden ze altijd wel een beetje afstand en zijn ze voorzichtig. Bij het huisrif op “Playa Grande” hebben we een duikplaats waar er één is die opvalt. Deze wat kleine tandbaars heeft een eigen karakter.

Wanneer de andere tandbaarzen langzaam weg zwemmen, komt deze juist alleen maar dichterbij! Hij kijkt je aan op een manier van ‘wat kom je hier doen’!? Vaak gaat de baars naast je liggen en bestudeert hij alle duikers. We hebben zelfs een keer gehad dat hij hapte in de vlecht van een duikster! Misschien een lekker hapje? Al met al natuurlijk ook een mooi model om op de foto te zetten.

Bubbelslak

Het is een feit – de klimaatverandering gaat erg snel. In Nederland zijn er een hoop soorten te zien de er eerst niet waren. Dit gebeurt natuurlijk ook op andere plaatsen. Hier op de Canarische Eilanden praten ze over tropicalisatie.  Vele nieuwe soorten zijn er te vinden die er eerste niet waren, zoals doktersvissen, sergeant-majoorvissen, de rode koraalbaars, maar ook koraalsoorten en veel meer.

De Canarische Eilanden heeft een subtropisch klimaat en subtropische soorten waren er al te vinden zoals de bubbelslak (Hydatina physis). Deze slak komt ook voor in de Rode Zee, Arabische Zee, Indische Ocean en op vele andere tropische plaatsen. Voor het eerst heb ik dit jaar de bizar mooie slak kunnen fotograferen en ik denk dat er nog veel (sub-)tropische soorten volgen in de aankomende jaren.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Dennis Rabeling op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

1 reactie

  1. Mooi Dennis! Leuk dat je de foto’s in het jaaroverzicht wilt delen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief