Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Yab Yum

Grotduiker Maarten van Baal is in Yucatan voor de derde editie van exploratieproject Vanilla Sky. Je kunt hem op DuikeninBeeld volgen. In zijn eerste blog vertelt Maarten hoe het zo ver kwam.

Ik zwem achter Robbie en Maarten en stop bij elke tie-off om de diepte te noteren, de afstand sinds de vorige tie-off en de kompasrichting waar de lijn heen gaat. Met deze gegevens brengen we de grot in kaart. We zitten in een gang die gaat, dus Robbie legt sneller lijn dan ik kan schrijven. De lampen voor me verdwijnen regelmatig uit beeld, maar dan pauzeren ze even om mij bij te laten komen.

Ik ben Robbie en Maarten weer eens kwijt maar ga rustig verder met meten. Daar zijn ze alweer, maar er is iets raars: hun lampen zitten ineens onder me in plaats van voor me! En niet zomaar een beetje onder me, ik denk zeker dertig meter. De lijn duikt recht omlaag. Ik richt mijn lamp naar voren en zie…niks. Een grote zwarte ruimte zover mijn lamp reikt. Later zal blijken dat de overkant van deze zaal meer dan vijfenzeventig meter ver is.

Op weg omlaag om de verticale lijn in kaart te brengen kom ik Robbie en Maarten tegen die een vreemd dansje uitvoeren. Ze hebben een tie-off gemaakt op veertig meter, ook daar is mijn lamp niet genoeg om te zien hoe groot het hier is. Ik zie een berg takken en bladeren, er moet een cenote boven ons hoofd zijn. Deze cenote zal onze toegang worden om de vijf komende dagen onze ontdekking in kaart te brengen.

Op de terugweg in de auto draait Robbie zich om: “We must give this place a name, and it should be a Dutch name sine two Dutch guys were involved in the discovery. What is the most famous whorehouse in Holland?” En zo komt het dat de grootste onderwaterzaal in Mexico Yab Yum heet.

Zoiets smaakt natuurlijk naar meer, dus ben ik terug in Yucatan voor de derde editie van project Vanilla Sky. De komende tien dagen gaan we met een internationaal team op zoek naar meer grot om in kaart te brengen. Waarom? George Mallory zou zeggen “because it is there” en zo is het.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief