Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Wrak Nederlandse onderzeeër uit WOII gevonden

Het wrak van de onderzeeboot Hr.Ms. O20 is bij Maleisië gevonden door een team van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Koninklijke Marine.

De onderzeeboot Hr.Ms. O20, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de wateren van Maleisië is gezonken, lag op de plek waar deze werd verwacht. Bij het verloren gaan van deze onderzeeboot zijn zeven bemanningsleden omgekomen.

De Hr.Ms. O20 wed gevonden tijdens het onderzoek dat de maritiem-archeologen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en militairen van de Koninlijke Marine in de tweede helft van juni uitvoerden en waaraan ook de autoriteiten van het Aziatische land hun medewerking hebben verleend. Gezocht werd naar twee onderzeeërs. De gevonden onderzeeër lag op de verwachte plek, de tweede, de KXVI, bleek illegaal te zijn geborgen – op de locatie  werden alleen vergraven grond en achtergebleven ijzeren platen en andere objecten van zowel de bergingsactiviteiten als vermoedelijk van de onderzeeboot aangetroffen. Door deze illegale berging is het oorlogsgraf van de 36 opvarenden geschonden.

Duikers van de RCE en Maleisische marine duiken op het wrak van de O20. Foto: Martijn Manders.

Bij een eerdere expeditie in 2019 bleken al twee andere onderzeeboten, Hr.Ms. KXVII en Hr.Ms. O16, te zijn verdwenen als gevolg van illegale bergingen. Ook toen werkte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met de Koninklijke Marine en de Maleisische overheid. Het ijzer van deze schepen is van uitzonderlijk hoge kwaliteit omdat het vervaardigd is voordat vanaf 1945 kernwapens in de atmosfeer zijn ontploft. Daardoor is het ijzer bij de productie niet blootgesteld aan radioactiviteit en heeft het een lage achtergrondstraling. Het is dan ook kostbaar en gewild.

De komende tijd wordt met de Maleisische overheid overlegd hoe de O20 het beste beschermd kan worden tegen illegale bergers. Ook de locaties waar de andere onderzeeboten zijn gezonken, zijn nog altijd van waarde als gedenkplaats.

Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief