Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Wrak van Japans vliegdekschip uit WWII gevonden

 In de Stille Oceaan is het wrak van een Japans vliegdekschip gevonden dat verloren ging tijdens de zeeslag bij het atol in 1942. Kijk de beelden!

De Kaga werd aangetroffen door R/V Petrel op een diepte van 5400 meter. De onderzoekers hopen met de vondst nieuwe inzichten te krijgen in de slag, die wordt gezien als essentieel voor de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog. Tot de slag bij Midway was Japan aan de winnende hand in de Stille Oceaan, nadat het land een half jaar een flinke klap had uitgedeeld aan de Amerikanen bij de onverwachte aanval op Pearl Harbor.

Midway was een van de laatste bastions van de Amerikanen in de Stille Oceaan. Met een soortgelijke verrassingsaanval op het atol als in Pearl Harbor zou voor Japan de weg vrij zijn voor een invasie van Hawaï. De Amerikanen kregen echter het aanvalsplan van Japan in handen door gecodeerde berichten te kraken. Zo werd de slag gewonnen. Tijdens de gevechten, die vier dagen duurden, zonken twee Amerikaanse schepen. De Japanse marine verloor vijf schepen, waaronder vier vliegdekschepen. Na de slag om Midway namen de Amerikanen het initiatief over in de Stille Oceaan.

De Kaga is pas het tweede oorlogsschip dat is teruggevonden nadat in 1998 het wrak van het Amerikaanse vliegdekschip Yorktown werd gelokaliseerd. Na de Kagea is inmiddels nog een wrak gelokaliseerd met behulp van geluidsgolven, maar het is nog niet bekend of het gaat om het 261 meter lange vliegdekschip Akagi of het iets kleinere vliegdekschip Soryu. De Amerikaanse onderzoekers zijn van plan om uiteindelijk alle gezonken schepen bij Midway in kaart brengen.

De huidige expeditie wordt gefinancierd met geld van de overleden mede-oprichter van Microsoft, Paul Allen. De Amerikaanse marine helpt mee met het afspeuren van de zeebodem. Zonder toestemming van het Amerikaanse leger is het niet toegestaan om naar Amerikaanse oorlogswrakken te zoeken. De exacte locaties van de gezonken schepen blijven geheim.

Bron: NOS

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *