Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Abu Ghusun wrak – Het verhaal achter de foto

Een relatief ondiep wrak kan een prachtig oefenobject zijn voor fotografen. Onderwaterfotograaf Edwin van der Sande vertelt hoe deze foto tot stand kwam.

Alleen op het Abu Ghusun wrak

Op zo’n 70 kilometer ten zuiden van Marsa Alam kan je een duik maken op een makkelijk toegankelijk wrak. Bij Abu Ghusun vind je de resten van het voormalige vrachtschip “Hamadi” op een diepte van ongeveer 16 meter. Makkelijk vanwege de geringe diepte, maar ook omdat het een echte kantduikstek is. Na de entree zwem je in ongeveer 15 minuten  naar het wrak toe. Het wrak is niet supergroot, dus prima te verkennen in één duik. Een heerlijk oefenobject, dus een ideale stek om tijdens de Photo Experience-reis die ik begeleid, op het programma te zetten.

Tijdens de duik geef ik alle fotografen de ruimte om zich lekker uit te leven en foto’s te maken. Ondertussen zoek ik vanuit welke hoek ik het wrak graag zelf wil vastleggen. Voor de duik heb ik met mijn buddy afgesproken dat ik wacht tot de anderen weg zijn om zo zonder andere duikers en bellensporen mijn foto’s met model te kunnen maken. De handsignalen die ik wil gebruiken om mijn wensen duidelijk te maken, zijn goed besproken. Daarbij hebben we afgesproken dat ik mij over de camera van mijn model ontferm, zodat er ongestoord “model gehangen” kan worden. Uiteraard hebben we de anderen uit de groep ook ingelicht dat wij nog heel even achter blijven.

Het voordeel van de geringe diepte is dat we alle tijd hebben om de foto’s te maken. Onze luchtvoorraad is nog ruim voldoende, dus we kunnen nog even. Tijdens het fotograferen probeer ik de juiste hoogte en afstand tot het schip te kiezen voor het perfecte plaatje. Ik probeer een hoek te kiezen waarbij ik zoveel mogelijk diepte in de foto krijg. Ondertussen probeer ik mijn model naar de gewenste plek te dirigeren. We hebben de afspraak gemaakt dat ik de ademhaling in de gaten houd. Uit ervaring weet ik dat ik dan toch nog wel eens mis schiet met een lelijk bellenspoor als gevolg, dus ik probeer meerdere foto’s te maken. Wat ben ik blij dat we vooraf hebben afgesproken welke handsignalen ik ga gebruiken, de communicatie met het model gaat super. Uiteindelijk zwem ik met een tevreden gevoel naar de uitgang. Nieuwsgierig wat er straks op het grote scherm te zien is. Het resultaat is een foto waar ik tevreden mee ben, niet alleen om wat er op staat maar ook om de mooie herinnering.

Camera en instellingen

Camera: Olympus OM-D E-M1
Lens: Panasonic 8 mm fisheye lens
Flitser(s): Sea & Sea YS-D2 (2x) met dome diffusors
Instellingen: 1/320sec, f/7,1 en ISO 400
Nabewerkingen: In Lightroom heb ik een aantal basis aanpassingen gedaan. Ik ben begonnen met het kiezen van de juiste witbalans. Vervolgens heb ik de belichting, het contrast, hooglichten, zwarting en helderheid en levendigheid geoptimaliseerd. Tot slot ben ik nog wat gaan schuiven met het verscherpen en de ruisreductie om ook deze te optimaliseren.

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

2 reacties

  1. Mooie foto Edwin. Ik dook in 2011 op dat wrak, ook van de kant natuurlijk. Wij kwamen van Wadi Lahmi naar het noorden.
    Het valt me op dat het bovendek niet meer op de juiste plaats vast zit op de romp. Dat was in 2011 nog wel het geval. Het strand was bezaaid met polypropileen korrels; in het ruim van het wrak dreven die korrels tegen het “plafond”. Het valt me ook op dat er minder koraal op het wrak lijkt te groeien…

    REAGEREN
    • Dank je Berthold. Gelukkig hebben wij die korrels niet gezien. Zou mooi zijn als het koraal zich nog rijkelijk gaat ontwikkelen de komende jaren. Gaat het wrak alleen maar mooier maken.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief