Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Curaçao - algemeen / Reizen

Wrak: de Superior Producer

Een duik die je niet mag missen wanneer je op Curaçao bent, is de Superior Producer. Het wrak bij Willemstad kent een rijke geschiedenis én is rijk aan onderwaterleven.

Het schip werd al in 1957 gebouwd en heeft eerst onder de naam MV Andromeda en vanaf 1962 als MV Superior Producer vracht vervoerd tussen havens langs de Nederlandse kust. In 1970 werd het vrachtschip verkocht en overgevaren naar de nieuwe thuishaven Panama, van waaruit het een vrachtpendeldienst met Curaçao en het Venezolaanse Isla Margarita onderhield.

Dan gaat het mis…

Wanneer de Superior Producer zich op 30 september 1977 in de haven van Willemstad – achter de pontjesbrug – bevindt, gaat het mis. De bemanning gooit de trossen los en het met onder andere whisky en parfum geladen vrachtschip maakt slagzij. Op commando van de kapitein wordt een deel van de lading over boord gezet, maar dat helpt niet. Schip begint water te maken. Ook een sleepboot lukt het niet om het vrachtschip recht te trekken.

Met het oog op de veiligheid wordt besloten het schip buitengaats te slepen. Daar verdwijnt de MV Superior Producer zo’n 150 meter voor de kust naar de diepte. De kapitein en bemanning kunnen het schip op tijd verlaten.
In de dagen die volgen, komen uit alle hoeken van Curaçao duikers en snorkelaars naar het wrak. Binnen no-time is alle lading uit het schip gehaald.

Duiken

Nu staat het 50 meter lange en bijna 8 meter brede wrak in alle rust op circa 30 meter op de zeebodem, zo’n 150 meter ten westen van de megapier. Het hoogste punt bevindt zich op 21 meter onder het wateroppervlak. Het wrak is kleurrijk begroeid met verschillende soorten koralen, sponzen en gorgonen en trekt veel vis aan zoals tarpons, barracuda’s, snappers en jacks. Ook langoesten, papegaaivissen, schildpadden en murenen, octopussen, garnalen en naaktslakken hebben een onderkomen gevonden op de Superior Producer.

De vele duikcentra op Curaçao bieden duiken op dit prachtige wrak aan.

Bron: Dive Curaçao

Meer Curaçao op DuikeninBeeld

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief