Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: Zeelandbrug

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

De Zeelandbrug, misschien wel de meest besproken duikstek van Nederland. In 2010 is deze plek onderwerp geweest van de staalslakkenstort en in 2015 komt er nog een dijkversterking aan. Toch blijft de Zeelandbrug een zeer populaire duikstek, dus is het niet meer dan logisch dat deze duikstek op het lijstje van geselecteerde duikstekken voor het WK van 2015 staat. De wedstrijdlocatie strekt zich uit van een stukje oostelijk van de eerste twee pijlers tot zelfs voorbij naast gelegen duikstek Halverwege. Genoeg ruimte voor het maken van de mooiste foto’s.

Competition Zone 32 - Zeelandbrug A4 versie d

 

Te water gaan

Tot de aanleg van de staalslakken en het ecorif lag de instap onder de Zeelandbrug. Deze is echter sinds deze werkzaamheden niet echt goed meer te gebruiken, vooral bij laag water is het zeer lastig te water gaan. Gelukkig is daar een paar jaar geleden wat aan gedaan en is er een tiental meters westelijk van de Zeelandbrug een nieuwe betonnen trap aangelegd. Deze trap biedt wel een goede toegang tot het water, hoewel je bij laag water nog steeds goed moet oppassen als je de eerste stap in het water zet. De duikstek kan soms erg druk zijn, waardoor je in het weekend grote kans op filevorming op en voor de trap hebt. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je duik als je optimaal gebruik wilt maken van de kentering!

De pijler onder water

Via de dijkwand en bodem zijn de eerste en tweede pijler van de Zeelandbrug toegankelijk voor duikers. Natuurlijk is het zo dat de tweede pijler een veel serieuzere aanpak van de duikplanning nodig heeft. De eerste pijler is bij laag water al op zes meter te vinden, maar de tweede pijler is te vinden op een diepte van tweeëntwintig meter. Het bezoeken van de tweede pijler is echter niet aan te raden zonder zeer veel ervaring en de nodige planning. De pijlers van de brug vormen het perfecte hard substraat, iets waar het onderwaterleven van de Oosterschelde natuurlijk erg van houdt. Je vindt op en rond de drie pilaren waar de pijler op staat dan ook altijd wel wat bijzonders. Pauwkokerwormen zijn daar een voorbeeld van, maar ook de vele slakken die er hun voeding vinden. Tussen de pilaren vind je op de bodem het hele jaar door een mosseltapijt, hierop is veel leven te vinden. Maar kijk ook eens omhoog als je onder de pijler ligt, want in de zomer is het genieten van de vele zeebaarzen en harders die boven je hoofd foerageren in de stromingen die rond de pilaren aanwezig zijn. Meestal is het zicht hier ook net wat beter dan op de dijkwand, dus het is een absolute must om de pijler een keer te bezoeken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zicht en onderwerpen

Het zicht in de Oosterschelde is vaak het belangrijkste onderwerp van gesprek tussen duikers en onderwaterfotografen. De Zeelandbrug is een duikstek waarbij het zicht altijd weer een verrassing is, omdat het van vele factoren afhankelijk is. Denk hierbij aan het tij, de windrichting en –sterkte en niet te vergeten de drukte van andere duikers. Vooral de wind kan wel eens roet in het eten gooien, aangezien de duikstek richting het zuidwesten ligt en dat is nu eenmaal de meest voorkomende windrichting in Nederland.

De bodem van deze duikstek is zeer gevarieerd, zeker op het traject van de competitiezone. Je treft er de stenenstort, zand- en kleibodem, oesterbanken en mosselbanken. Zeer gevarieerd – iedere duik is hier anders en kan je blijven verrassen. Goed kunnen navigeren is hier wel een pré, zodat je de weg terug naar de kant kunt vinden als je wat dieper gaat.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De Zeelandbrug staat vooral bekend om zijn vele naaktslakken die er te vinden zijn. Het hele jaar door vind je de meest uiteenlopende soorten en maten op alle dieptes terug. Deze diertjes zijn natuurlijk uitermate geschikt voor macrofotografie en doen het goed op wedstrijden. Ook vind je hier sinds een paar jaar het enige Nederlandse koraal, de dodemansduim.

In ieder jaargetijde heb je de specifieke dieren, zoals de slakdolven, snotolven en zeedonderpadden in de winter, pijlinktvissen en sepia’s in het voorjaar, harders en zeebaarzen in de zomer en met wat geluk de zeepaardjes in het najaar. Natuurlijk is dit maar een greep uit het totale aanbod aan fauna. Ga je voorbij de staalslakkenstort en dus wat dieper, dan maak je bijvoorbeeld kans op het vinden van prachtige veldjes met pauwkokerwormen. Vissen zijn ook in grote getalen aanwezig in de vorm van grondels, steenbolkjes, zeenaalden en koornaarvissen. Geleedpotigen zijn ook goed vertegenwoordigd in de vorm van de vele krabbensoorten, de bekende galatheakreeftjes en natuurlijk hun grote broer de Europese kreeft! Brokkelsterren kunnen soms als een tapijt de bodem domineren en lijken daarmee een saai onderwerp, maar ook deze dieren verdienen aandacht. Kijk maar eens wat een kleurenpracht ze kunnen laten zien!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het water uit

Zit jouw duik er bijna op? Zorg dan dat je weer goed richting de trap navigeert. Het is immers de enige echt handige plaats om het water te verlaten, zeker bij laag water. Bij hoog water is de oude instap ook best te doen – bekijk dit voorafgaand aan de duik goed. Ben je eenmaal op de kant, dan biedt het verharde pad op de dijk je een gemakkelijk weg terug naar de parkeerplaats. De trap de dijk over is al vele malen beklommen en afgedaald, dus ook deze keer zal je jezelf hier aan moeten wagen.

De faciliteiten op deze duikstek zijn beperkt. De parkeerplaatsen zijn gelukkig mooi verhard met asfalt en er is een vulcontainer waar je dag en nacht je duikfles weer kunt vullen voor een volgende duik met 200 of zelfs 300 bar lucht. Ook is er verlichting bij de parkeerplaats en onder de brug – je staat niet in het pikkedonker na je nachtduik. Let wel goed op, parkeren is hier alleen toegestaan in de gemarkeerde vakken. Parkeren onder de brug is ten strengste verboden – daar wordt actief op toegezien.

Kortom…de Zeelandbrug is en blijft één van de populairste duikstekken van Zeeland, die altijd wel iets moois kan bieden ongeacht het jaargetijde en tijdstip van de dag. Een duikstek die echt niet in je logboek mag ontbreken!

 

Praktische informatie

  • Adres: Galgelaan, ZierikzeeOLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Faciliteiten: Mobiel toilet, trap om te water te gaan, vulstation, restaurant nabij
  • Dichtstbijzijnde vulstation: Op de parkeerplaats is een vulcontainer aanwezig voor zowel 200 als 300 bar
  • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocatie:
    • Halverwege (350m westelijker)
    • Levensstrijd
    • Noordbout

Foto’s: René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief