Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Erik de Boer – De roze zeenaald

Tijdens een duikweekend van de Biologische Werkgroep, vindt Erik de Boer een roze zeenaald. Niemand weet echter waarom deze roze is of hoe het komt. Misschien dat één van de  lezers van dit duikreport een idee heeft?


Datum:  14 oktober 2016
Duiklocatie: Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

De zicht berichten over de Oosterschelde waren erg goed de laatste weken. In de aanloop van het weekeinde ging ik, ondanks de grote hoeveelheid wind en regen op woensdag en donderdag, op vrijdag duiken bij de brug. Hopende dat het zicht nog altijd goed was.
Bij het checken aan de oppervlakte leek het nog altijd goed te zijn. Bij kopje onder gaan bleek dat gelukkig ook zo te zijn. Nu maar op zoek naar wrattig tipjes, nog niet vaak door mij gevonden en nog steeds geen goede foto van kunnen maken.

In de afdaling vond ik er een paar maar zoals zo vaak zaten deze niet op een fotogenieke plek, verder zoeken dan maar.

erik_de_boer_wrattig_tipje-1

Deze zat er wel mooi bij en ben nu wel tevreden met het resultaat. Verder zoeken dan maar, de wrattig tipjes lieten zich wel nog zien maar niet meer op zo’n mooie plek als op deze foto.

Verder zoekend kwam ik nog een mooie zeedonderpad en botervis tegen die zich best lieten fotograferen.

erik_de_boer_donderpad2

erik_de_boer_botervis3

Verder zwemmend zag ik een roze gevlekte slang liggen dacht ik. Beter kijkend bleek het een zeenaald te zijn. Door mijn aanwezigheid ging deze een stukje zwemmen en bleef op een mooie locatie liggen.

erik_de_boer_roze_zeenaald4

Daar dit een BW (Biologische werkgroep) weekeinde was, heb ik binnen deze groep de vraag gesteld of dit paaikleed, kleurafwijking of iets anders zou kunnen zijn. Dit bleek een lastige vraag, hier kwam geen verklaring voor. Ook de facebook groep van ANEMOON MOO/LIMP/SMP waar biologische vragen gesteld kunnen worden bleef dit onbeantwoord buiten de grapjes als gaynaald en dergelijke.

erik_de_boer_roze_zeenaald2-5

Toch vind ik dit een bijzondere waarneming en hoop nog een antwoord te krijgen over deze kleurafwijking; wellicht via dit duikreport.

Max diepte 14.6 meter
Duiktijd : 74 minuten

2 reacties

  1. Waarschijnlijk vorm van Erythrisme, komt bij meer diersoorten voor. Genetische afwijking of door eten rood voedsel

    REAGEREN
  2. Petra en ik hebben er net ook eentje gezien bij Gorishoek De Punt.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief