Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: Den Osse Haven

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

Den Osse Haven is wellicht een wat ondergewaardeerde duikstek, maar toch zit deze in de selectie van de WK locaties. Veel mensen laten zich afschrikken door de wandeling vanaf de parkeerplaats naar de instap, maar zij weten vast niet wat ze missen! De “competitiezone” beslaat ook hier het meest bedoken deel van deze locatie. Gedurende de wedstrijd mag er alleen ten westen van de golfbreker gedoken en gefotografeerd worden. Gelukkig voor de deelnemers van het WK is dit ook wel het meest aantrekkelijke deel van de duikstek en kan toch een variatie aan foto’s opleveren.

Te water gaan

Den Osse haven is een duiklocatie waarbij je heel gemakkelijk te water kunt gaan. In de hoek van de dijk en de golfbreker is een schelpenstrandje, welke als startpunt dient. De gehele hoek tussen het einde van de golfbreker en de dijk is een ondiep, maar zeer interessant stuk. De bodem bestaat voornamelijk uit zand met oesterbankjes en is erg weelderig begroeid met allerlei wieren, die weer als schuilplaats dienen voor ontzettend veel leven. Het is best een eindje onder water peddelen richting het diepere deel, maar zeker de moeite waard. Uiteraard kun je ook gewoon via het wateroppervlak naar het einde van de golfbreker gaan en daar pas afdalen, maar dan mis je een erg mooi deel van deze duikstek.

Den_Osse_Haven059_edited 1

 

De golfbreker zelf is onder water mooi begroeid, het is immers een harde ondergrond en daar houdt het leven in de Zeeuwse wateren van. Dit is dan ook een mooi startpunt, gecombineerd met de eerder genoemde zandbodem in het ondiepe deel. Zodra je bij het einde van de golfbreker komt wordt de zandbodem schuiner en kun je de gewenste diepte opzoeken. Rond de kop van de golfbreker is het mooi duiken. Op de achtergrond hoor je vaak de ketting van de vaargeulboei, welke overigens ook erg mooi begroeid is en best een keer een bezoekje waard is. Vanaf de kop van de golfbreker kun je langs de met oesters begroeide helling richting het westen duiken en genieten van al het mooi wat het Grevelingenmeer te bieden heeft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kreeften zitten in hun holen, garnalen dansen tussen het wier en het krioelt er van de botervissen en grondels tussen en in de oesters. Traditiegetrouw is de periode waarin het WK valt ook de periode dat de grondels hun eitjes in lege oesters afzetten, wat natuurlijk een erg leuk onderwerp kan zijn. Verder vind je hier zeedonderpadden, steenbolkjes, blonde grondels, platvis, zeenaaldjes en als je geluk hebt een vorskwab.

Nachtduiken

De vorskwab is bij uitstek een vis die je tijdens een nachtduik tegen kan komen. Overdag is het maar een zeldzaamheid, maar ’s nachts is de kans op een ontmoeting vele malen groter. Den Osse Haven is, net als vele andere duikstekken in het Grevelingenmeer, een fantastische plek om nachtduiken te maken. Het ondiepe gedeelte ontpopt zich als een soep van leven, anders dan je overdag zult zien. Scholen met stekelbaarsjes, koornaarvissen, vrij zwemmende zeenaaldjes en grote groepen met garnalen, van wie hun oogjes als kleine lampjes oplichten in het licht van jouw duiklamp. Het is met recht een fantastisch schouwspel. Een ontmoeting met een sepiola in de zomer en het najaar is ook redelijk trefzeker, ga dus vooral een keer na zonsondergang te water!

Competition Zone 13 - Den Ossen Golfbreker A4 versie d

 

Zicht en onderwerpen

Het zicht is vaak erg goed en is eigenlijk alleen bij een wind vanuit een noordelijke richting wat minder goed. Den Osse Haven biedt wat dat betreft een redelijke houvast aan goed zicht. Dat maakt het voor fotografen ook een favoriete plaats aangezien het geschikt is voor zowel macro als groothoek opnamen. De golfbreker, de vaargeulboei, maar ook de aanwezige fuiken van vissers, kunnen prima onderwerpen zijn voor groothoekfotografie. Positioneer je buddy op de juiste plaats en je hebt de perfect ingrediënten voor de “groothoek met model” foto’s.

Op de bodem van deze duikstek zijn ook genoeg kleine onderwerpen te vinden, die zich zeer goed lenen voor macrofotografie. Denk hierbij aan de vele zakpijpen, weduweroosjes, zeeanjeliertje, grondels, botervissen en garnalen. Met wat geduld zijn hier de meest prachtige foto’s van te maken.

Het water uit

Zit de duik er langs de helling onder water bijna op? Vergeet dan niet dat je nog een vrij lange weg terug moet richting het schelpenstrandje waar je zeer gemakkelijk het water weer uit komt. Het ondiepe deel heeft een grote aantrekkingskracht, dus als je niet op past, ben je zo een kwartier verder omdat je toch weer net wat moois onder je ziet. Vervelend is dit dus allerminst en maakt het einde van de duik erg aantrekkelijk, op deze manier kun je op en top genieten van de duik. Als je het water uit bent, moet je weer even de dijk op marcheren, terug naar de parkeerplaats. Het kost wellicht wat moeite, maar het is echt de moeite waard!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Faciliteiten heeft de parkeerplaats niet en is zelfs onverhard. Let dus goed op je spullen en zorg dat ze niet al te vuil worden van het zand en grind. Parkeer ook alleen onderaan bij de haven, achter het P-bord, want alle andere plaatsen zijn verboden te parkeren en er wordt, zeker tijdens het hoogseizoen, veel gecontroleerd. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Al met al biedt Den Osse Haven een mooie gevarieerde duik voor alle niveaus en als je eenmaal één keer hier gedoken hebt, zul je er ongetwijfeld nog eens terugkomen.

 

Praktische informatieRTEmagicP_P1030279

  • Adres: Jachthaven Den Osse
  • Faciliteiten: Geen
  • Dichtstbijzijnde vulstation: 6 minuten rijden
  • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocatie: (allen minder dan 2 minuten rijden)
    • Den Osse – Nieuwe Kerkweg
    • Christoffelnol
    • Arendshoof

Foto’s: Golfbreker – Caroline Zeestraten, parking – Lia van der Laan en onderwaterbeelden – René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief