Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

WK 2017 – Top 10-waardig?

Het Nederlandse team staat voor een raadsel. Waarom is het visportret van Marco Heesbeen niet in de top tien geëindigd, als de foto zelfs favoriet bij de jury was?

Het vispprtret van Marco Heesbeen dat buiten de top 10 is geëindigd.

In de blog van Ron lees je over het onbegrip dat overheerst. Ron Offermans zet de foto’s die in de top 10 van de categorie visportret zijn geëindigd op een rijtje en geeft commentaar.

Wij zijn benieuwd wat jij vindt. Helemaal onderaan kun je een reactie achterlaten.

De nummer 1 van wereldkampioen Rafael Caballero.

Het commentaar van Ron: «Prachtige foto. Heel mooi van kleur.»

***

De tweede plaats is voor Jesus Dorta.

Ron: «Mooi moment, maar verder slechte foto. Vanuit veel te hoge positie gemaakt. Matig van kleur en veel te onrustige achtergrond.»

***

De derde plaats is voor Oscar Rulli.

Ron: «Leuk kleurcontrast, maar verder niet bijzonder.»

***

De vierde plaats is voor Marc Berset.

Ron: «Heel jammer dat door de krappe snoot zijn rugvin onbelicht is gebleven. Hierdoor is het beeld erg uit balans.»

***

De vijfde plaats is voor Mikkel Noe Nygaard.

Ron: «Aardig, maar niet bijzonder.»

***

De zesde plaats is voor Valeria Mas Gomez.

Ron: «Prachtig moment. Achtergrond zou rustiger mogen en rode vlek rechtsonder trekt te veel aandacht.»

***

De zevende plaats is voor Hinco Solinc.

Ron: «Mooie foto, leuk moment. Misschien iets te klein in beeld gebracht.»

***

De achtste plaats is voor Johann Sundelin.

Ron: «Leuke waarneming maar niet goed in beeld gebracht. Slecht belicht en slechte compositie.»

***

De negende plaats is voor Stephane Regnier.

Ron: «Saai, 13 in een dozijn.»

***

De tiende plaats is voor Jean-Rafael Tordier.

Ron: «Mooi beeld maar het oog is niet scherp.»

***

Van 22 tot en met 26 november vindt het WK Onderwaterfotografie 2017 plaats in La Paz, Mexico. Namens Nederland nemen Marco Heesbeen en Raymond Wennekes deel, samen met hun assistenten Ron Offermans en Arco de Man. Als het internet ter plaatse het toelaat, kun je hen in een blog op DuikeninBeeld volgen.

19 reacties

 1. Ongelofelijk zo’n foto buiten de prijzen. Mijn complimenten 👍👍👍👍.

  REAGEREN
 2. Tja, Mejico, ik ken het uit mijn werktijd. Hele aardige mensen. Het lijkt heel wat, maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr………………………(vul het maar in). Zelf vinden ze zich een topnatie en fouten worden alleen door anderen gemaakt

  REAGEREN
 3. Wat mij betreft is foto van Marco ‘by far’ de beste in deze categorie!

  REAGEREN
 4. Bizarre uitslag; daarbij levert Marco de enige echt frontale foto, goed voor veel bonuspunten..

  REAGEREN
 5. Ik begrijp jullie reactie , maar begrijp mij niet verkeerd maar ik vind persoonlijk dat de achtergrond een beetje storend is !de foto is wel een top 3 waardig

  REAGEREN
 6. Hoi Ron, ik begrijp de ontgoocheling volkomen! Ik ben zelf wel geen onderwaterfotograaf, wel “onderwatervideograaf”, maar boven water fotografeer ik veel in de natuur, dus ik heb zo wel mijn eigen visie op de beelden. Hier mijn jurering.
  Vallen t.o.v. de foto van Marco sowieso weg:
  nr. 3 – begrijp gewoon niet waarom die er bij is. Alleen het oog is scherp en deze foto kan door iedereen gemaakt worden. Dit is helemaal geen wedstrijdfoto …
  nr. 4 – vind ik eerder een lucky shot, wel scherp, maar slechte belichting: snuit en rug zijn niet belicht
  nr. 5 – zie commentaar bij nr 3
  nr. 6 – mooi visje, maar het belangrijkste (de snuit) is niet scherp genoeg.
  nr. 8 – als ik die zelf zou getrokken hebben gaat ie meteen in de vuilbak.
  nr. 9 – bek wat overbelicht en verder alledaags, dus ook geen wedstrijdfoto voor mij.
  Blijven er dus nog 4 over en hier neem ik de foto van Marco als 5e mee in de rangschikking:
  Op plaats 1: nr 7 – mooi belicht, springt echt uit de foto en plaatsing onderwerp is prima
  Op plaats 2: foto van Marco. Moest de plaatsing van het onderwerp iets naar rechts geweest zijn had hij op nr. 1 gestaan …
  Op plaats 3: nr. 1 – mooie kleuren, niets op de foto aan te merken, maar een te gemakkelijk onderwerp.
  Op plaats 4: nr. 2 – In tegenstelling tot nr 1 geen gemakkelijk onderwerp. spijtig van de eentonige kleuren van de achtergrond t.o.v.
  de vis. Snuit heel scherp en onscherpte van de vis verdwijnt mee in de onscherpte van de achtergrond.
  Op plaats 5: nr 10 – onscherpte van het oog stoort me niet omdat de centrale oranje kleur dit maskeert. De rest van de foto is
  heel scherp. Iets te dichtbij genomen waardoor bovenste sprieten er niet mee op staan.

  REAGEREN
 7. Begrijpelijk dat je het niet helemaal vat, maar naar mijn mening zit er niet 1 perfecte foto bij.

  Die van Marco is zeker een van de betere, maar zo goed als foto 10 niet scherp is op de ogen (wat natuurlijk primair belang is) is ook foto van Marco ook nog wel iets te verbeteren, is mijn persoonlijke mening.

  1) De bek is redelijk dominant in beeld en is niet scherp, hoewel dat technisch te begrijpen is met de geringe scherptedieptes van marco lenzen, vind ik het persoonlijk toch storend. Het is het eerste wat opvalt, waarna je daarna pas ziet dat de scherpte op de ogen zit, wat dan wel weer super scherp is.

  Persoonlijk vind ik dat het beeld iets meer diagonaal had mogen hebben, de rode rugvin iets hoger in de linker hoek en de lijn van de open mond, in lijn met de streep op het koraal welke dan naar de rechterbovenhoek had geleid. Dat is volgens mij een kwestie van achteraf, in camera, bijsnijden / roteren. Ik begrijp dat onder water uitlijnen hier een onmogelijke optie is.

  Qua rust in kleur vind ik het beeld van Marco wel de absolute winnaar!

  Compositie technisch vind ik hem wat raar op het beeld staan. Hoe dan ook dat beelden zoals de 3e, 4e en 5e plaats hier de winst pakken is anderzijds onbegrijpelijk en doet mij begrijpen dat jullie hier een rare smaak aan overhouden…. Tja…. jurry sport….

  Hoe dan ook, het blijft een fantastische foto’s welke ik zelf niet beter kan maken. Dus zeker gefeliciteerd!

  REAGEREN
 8. Voor mij is Marco zijn foto zeker de beste. Volgens mijn bescheiden mening als junior vind ik de kleuren, compositie en vooral creatief gezien deze foto een topper. Die vis springt van mijn scherm….
  De numer 1 heeft weinig inspiratie gehad. Een visportret zonder meer. Jammer.

  REAGEREN
 9. BIZAR heb net de foto,s zitten bekijken maar Marco zou voor mij een tot 1 foto zijn, mooi in beeld mooie scherpte diepte en mooi recht in het bekje. de rest is statisch slecht belicht en matig in competentie. Tot zijn op de foto,s mannen. dat er onkundige mensen in de Jury zitten is niet tegenaan te fotograferen.😘

  REAGEREN
 10. goeie avond,
  Deze frustratie heb ik al jaren gedeeld, de jury heeft gelijk, zelfs al heeft de jury het fout voor, de jury heeft gelijk.
  De foto van Marco hoort in mijn ogen zeker in de top 5. Veruit de mooiste foto in Marco zijn serie.
  Het beeld op plaats zes is in mijn ogen stukken beter dan de zilveren medaille, zelfs de gouden plek zou bij mij goed scoren maar niet de eerste plek. De vierde plek zie ik graag en zou een medaille verdienen, de zevende plek geniet mijn voorkeur.
  Het blijft een persoonlijke beoordeling, en elke organisatie moet de hand in eigen boezem steken. Is het gemakkelijkheids jury, een vriendjes jury, of de meest bekwame ? afwisseling is zeer belangrijk. Mensen die weten waar het over gaat. En laat de ouwe knollen eens op stal. Meestal hebben ze hun tijd gehad. Eentje zonder stemrecht, om desnoods te bemiddelen.
  t is maar mijn gedacht he… en wie ben ik.
  Persoonlijk vind ik de commentaar op de tien beelden trouwens ongepast van een deelnemer. Elke deelnemer geniet van zijn triomf, en die nu een beetje wegnemen door een ongezouten mening…. hoeft voor mij niet echt.

  goud , de zevende foto
  zilver, naar Marco
  brons naar de vierde foto

  REAGEREN
 11. De foto van Marco is prachtig, waarom hij niet in de prijzen is gevallen is niet te zeggen. Het enige wat opgemerkt kan worden is dat een vis met zijn bek open als een ‘bange’ of ‘agressieve’ vis gezien wordt. Het is niet de natuurlijke aard van het beestje om zijn bek open te doen. Dat kan een overweging geweest zijn, ik weet het niet, ik ben ook maar een leek maar er zijn in de top tien een paar onverklaarbare foto’s terecht gekomen naar mijn mening!

  REAGEREN
 12. Elke jurysamenstelling zal een andere volgorde opleveren. Dat zie je nu ook al aan de reacties hier.
  Naar mijn idee zitten er echt een paar foto’s in de top 10 die hier niet in thuis horen.
  Foto 2: wat een slappe foto. gebrek aan kleur, te storende achtergrond. Leuk moment, maar slecht in beeld gebracht. Daar is een delete knop voor.
  Foto 3: schitterende vakantiefoto. Geen wedstrijd deelnemer.
  Foto 4: delete. Te krappe snoot. Voorkant bekje staat er net niet op.
  Foto 5: geinige vakantiefoto, maar geen goede foto.
  Foto 9: deze heeft iedereen in zn foto album. Niks bijzonders. Visje niet, foto niet. Delete
  Foto 7 vind ik erg mooi
  Foto 10 is net niet scherp genoeg op het oog, maar wel een schitterende plaat. Mag bij mij aan de muur!
  foto 1 van Rafael Caballero vind ik ook schitterende kleuren en compositie. Wat mij betreft is hij een terechte winnaar, zowel van deze categorie als overall.
  En het visportret van Marco is echt een knappe plaat. Mooie kleuren, mooie compositie. Maar ik ben een klassieker, ik hou meer van de foto’s zoals nr 10. Maar hij had zeker in de top 5 thuisgehoord!

  REAGEREN
 13. Bizar. Mooi om te zien dat er bij deze fotografen nog wel wat te leren valt. Onbegrijpelijk vind ik het daarom ook dat het oranje prachtig in beeld gebrachte van Nederland er niet bij zit. Helaas is het jullie niet gelukt om je te plaatsen, maar na de uitslag mogen jullie wel trots op je eigen werk zijn. Soms…

  REAGEREN
 14. Laat ik duidelijk zijn, Ik geloof zelf niet dat er opzet in het spel is, maar door de chaos en de tijdsdruk die er is ontstaan doordat de Mexicaanse organisatie niets had geregeld, is de jury in mijn ogen onzorgvuldig geweest.

  REAGEREN
 15. In andere onderwater foto wedstrijden heb ik wel eens de opmerking gezien dat blennies met hun mond open als onnatuurlijk wordt gejureerd omdat ze door de nabijheid van de camera daartoe aangezet worden. Maar in dit geval lijkt dat me raar omdat 7 soortgelijk is.

  Persoonlijk zou ik die van Marco zeker in de top gezet hebben. In de top zitten er een aantal die ik wel dubieus vind (ik zou bv zelf 8 delete hebben). Maar ja, jury heeft geoordeeld. Balen.

  REAGEREN
 16. Had al vraagtekens toen de eerste foto’s van de medaillewinnaars voorbij kwamen. Dus niet alleen bij macro laat de jury het m.i. afweten. Zelf vind ik de foto van Marco medaillewaardig, zeker in vergelijk met die uit de top tien. Foto zeven vind ook ik erg mooi, naast foto tien. Voor mij de top drie, in welke volgorde is van ondergeschikt belang.

  REAGEREN
 17. hier weet ik maar 1 ding op te zeggen, ik snap die jurry niet (wetende dat bijna alle uitslagen bekritiseerd kunnen worden)
  die foto niet in de top 10 is een schande

  REAGEREN
 18. Marco zijn foto is wat mij betreft zeker een winnende foto. Bijzonder knap gedaan, fraai uitgevoerd en absoluut een foto met de WOW factor. Onbegrijpelijk dat deze foto er bij een eerste selectie niet doorheen is gekomen om uiteindelijk bij de jurering van de medaille kandidaten beoordeeld te worden. Een shootout blijft altijd subjectief, maar in dit geval zeker twijfelachtig!

  REAGEREN
 19. De foto van Marco is wat mij betreft de beste uit deze serie. De winnaar is geen portret, verder wel een mooi gebalanceerd beeld. Top 10 zou zeker op zijn plaats geweest zijn, het blijft een jury sport, maar deze jury had toch wel poep in de ogen.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief