Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

WK 2017 – Ontmaskerd

Ai… Team NL is ontmaskerd. Het geheime wapen van Marco valt uit het busje. Voor de ogen van de concurrentie.

Vandaag (noot redactie: maandag) is met de komst van Raymond en Arco ons team compleet. Na een lange reis zijn ze erg vermoeid aangekomen. De reis is normaal al erg tijdrovend, maar zij hadden nog eens negen uur vertraging vanwege mist in Mexico City.

Geheim wapen
Voor ons begon de dag niet zo goed omdat we ontmaskerd werden toen ons geheime wapen uit het busje viel tijdens transport naar het duikcentrum. En dat vlak voor de ogen van een paar van onze grootste concurrenten. Jammer, maar ik kan hier verder niet over uitweiden omdat ons geheime wapen nog steeds voor het grootste deel van de andere deelnemers onbekend is en dat willen we voorlopig nog zo houden. Wie weet lezen ze wel deze blog van DuikeninBeeld?

Wij werden ingedeeld op het kleinste bootje van de duikschool. Geen prettig vooruitzicht om op zo’n klein bootje, zonder kajuit of toilet, de hele dag te moeten vertoeven. Marco protesteerde nog, maar dat had geen effect. Met twee keer 115 pk was het bootje wel snel en binnen 45 minuten waren we op onze eerste duikstek.

Vandaag wilden we de macro-opdracht gaan oefenen. Vooraf waren we al gewaarschuwd dat goede macro onderwerpen moeilijk te vinden zouden zijn. Wat biodiversiteit betreft lijkt het hier een beetje op de Middellandse Zee, maar dan wel met meer vis. Andere dieren zijn veel zeldzamer. Na vier duiken hebben we slechts een paar krabbetjes of garnalen gezien. Soms kom je een zeester tegen, sporadisch een spons of anemoon en na vier duiken nog geen enkele zakpijp of naaktslak. Dat gaat een uitdaging worden want je moet een mooie macro-opname inleveren.

  

Blaffende zeeleeuwen
De duikstek die ze als eerste voor ons hadden uitgezocht, werd aangeprezen als super macrolocatie. Het viel niet echt tegen, maar vergeleken met de Zeelandbrug blijft het magertjes. De tweede plek die dag was een eilandje met een zeeleeuwenkolonie, veel dichter bij La Paz dan die we de eerste dag hadden bezocht. Deze werd duiklocatie werd echter ook geprezen om zijn macromogelijkheden. Waarschijnlijk doordat het dichter bij de haven van La Paz lag, was het zicht hier een stuk minder, maar voor ons doel was dat geen groot probleem. Het zeeleeuweneiland was duidelijk een  toeristische attractie. Rond het eiland dobberden tientallen toeristen gehesen in een droogpak met zwemvest op nog geen tien meter van het eiland. Op het eiland blaffen de zeeleeuwen hen tegemoet. Volgens onze duikgids was het geluid dat de zeeleeuwen maakten, niet vriendelijk bedoeld. De groep toeristen had kennelijk de afstand die de zeeleeuwen nog als niet-bedreigend ervaren, duidelijk overschreden. Wij bleven op afstand en lieten ons in het water zakken naar rond de tien meter. Terwijl de zeeleeuwen boven ons hun capriolen uithaalden, was onze aandacht op de bodem gericht. Toch vreemd dat je zo snel de belangstelling in die dieren verliest als je andere prioriteiten hebt.

Marco is redelijk tevreden en ik heb mij ook lekker kunnen uitleven met de kleine compactcamera. Na morgen kan ik mijn camera in het hotel achterlaten want dan word ik geacht mij helemaal te wijden aan mijn taak als coach, assistent en model.

Van 22 tot en met 26 november vindt het WK Onderwaterfotografie 2017 plaats in La Paz, Mexico. Namens Nederland nemen Marco Heesbeen en Raymond Wennekes deel, samen met hun assistenten Ron Offermans en Arco de Man. Als het internet ter plaatse het toelaat, kun je hen in een blog op DuikeninBeeld volgen.

5 reacties

 1. Tja, Ron, de concurrentie mag dan nu wel weten wat het geheime wapen is, maar wij zijn ook benieuwd…
  Succes de komende dagen!

  REAGEREN
 2. Ik raad jullie aan om in het vervolg een waterdicht ondoorzichtig tasje te gebruiken. Groetjes van de concurrentie! 😉🇧🇪

  REAGEREN
 3. mocht het stuk zijn gelukkig hebben wij nog wat op overschot

  REAGEREN
 4. Ach mannen met jullie kwaliteit, Ga je het ook zonder geheimen wapen redden.
  Zet hem op.
  Gr. Frans

  REAGEREN
 5. Heel veel succes!!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief