Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Reizen

Winnares Nataschja duikt in milieubescherming tijdens klimaatexpeditie

Op Duikvaker 2018 won Nataschja Joos in de SummerLabb-quiz een klimaatreis naar de Rode Zee. Aan SummerLabb vertelt ze over haar ervaringen tijdens deze speciale reis. 

Afgelopen februari waren we met SummerLabb op de beurs Duikvaker. Tijdens de quiz konden bezoekers een tweeweekse duikexpeditie winnen naar de Rode Zee, Marsa Alam in Egypte. Deze prijs werd aangeboden door Diving World en Emperor Divers tijdens de beurs.

Nataschja Joos uit Breda was de gelukkige winnares! We zijn inmiddels weer terug van onze klimaatexpeditie en vroegen Nataschja hoe zij deze reis ervaren heeft. Dit is haar verhaal.

«Op Duikvaker kwam ik voor het eerst in contact met SummerLabb. Tijdens de beurs had ik leuke en bijzondere ontmoetingen met mensen die zich inzetten voor een beter milieu en een duurzame aanpak van de uitdagingen waar we, als het om klimaatverandering gaat, mee te maken hebben. Ik vond het natuurlijk super om een reis naar Egypte te winnen om daar als duiker op zoek te gaan naar projecten van de Egyptische organisatie HEPCA. Ik heb mogen werken met mensen van deze milieubeschermingsorganisatie ook hier bijzondere ontmoetingen gehad.

Doopvontschelpen

Op een van de eerste dagen van de expeditie had ik een gesprek met professor Mohamed Ismael van de universiteit van Caïro. Hij heeft ruim een jaar geleden het initiatief genomen om een kwekerij te starten voor de doopvontschelp. Het mooie is dat er niet alleen aandacht is voor bescherming van het rif (de schelpen hebben een belangrijke functie in het ecosysteem maar zijn door overbevissing bijna verdwenen), maar ook voor de lokale bevolking. Deze gepassioneerde man leidde ons rond en we hebben daarna als vrijwilliger meegeholpen om te zorgen dat elke schelp op een eigen steen kan doorgroeien. Als ik een ‘gewone’ duikreis naar Egypte had geboekt, dan had ik van het bestaan van de kwekerij niet geweten, laat staan dat ik dan zelf was gaan meehelpen!

Clean-up

Ook bij het opruimen van het strand heb ik (samen met mijn vaste buddy’s Rob en Marice) een positieve bijdrage kunnen leveren aan de inzet van HEPCA. We hebben met zes mensen ongeveer 200 meter strand overgelopen en we hebben alles wat er niet thuishoorde, opgeraapt. Er lag verschrikkelijk veel rotzooi, vooral plastic doppen, rietjes, lege zakjes en flessen. Je hoort vaak over de plastic soep en het vullen van 6 grote afvalzakken met vrijwel uitsluitend plastic troep maakt het probleem zo tastbaar. Omdat je als duiker de laatste dag van de vakantie niet mag duiken, hebben we ons aangemeld om hiervoor nog een keer op pad te gaan. Misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar als velen ons voorbeeld volgen, dan heeft het zeker effect.

Nieuwsgierigheid en verwondering

Professor Mohamed Ismael kwamen we later op onze reis nogmaals tegen. Eigenlijk per toeval, omdat we nieuwsgierig waren waarom er zoveel kinderen bij het duikcentrum van Emperor Divers waren. Het blijkt dat Mohamed groepen kinderen uit de stad Caïro uitleg geeft over de Rode Zee, de mensen die er aan wonen en het belang van bescherming van de riffen. We hebben een les bijgewoond en ik heb gezien dat de kinderen hier erg lijken op onze kinderen in Nederland. Dezelfde nieuwsgierigheid en verwondering. Ik heb mijn eigen klas (ik ben juffrouw van groep 4) laten weten dat kinderen hier ook dezelfde dansjes als in Nederland doen.

Schildpaddenpopulatie

Micol Montagna gaf ons bij HEPCA uitleg over het programma ‘Turtle watch 2.0’. Inmiddels hebben we verschillende duiken gemaakt en het is ons gelukt om twee schildpadden goed in beeld te brengen. Als ‘citizen scientist’ kun je als duiker namelijk je waarneming doorgeven, zodat HEPCA een goed beeld krijgt van de populatie schilpadden en wat er nodig is om deze gezond te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beschermen van de stranden waar ze hun eieren leggen.

Naast schildpadden hebben we ook dolfijnen gezien en de hier zeldzame zeekoe, de Dugong. In een gebied van ongeveer 250 kilometer leven maar 9 van deze zoogdieren. Het is dus goed dat we op de boot van Emperor Divers uitleg kregen over dit dier en zijn gedrag. Terwijl wij in het water waren lagen waren er ook snorkelaars die zich vooral druk maakten over de beelden die ze probeerden te maken. Een selfie met de Dugong? Het moet niet gekker worden.

Draag een steentje bij!

Ik ben erg blij met de kans die SummerLabb ons heeft gegeven om samen met de mensen van HEPCA te ervaren wat er hier gebeurt in het kader van duurzaamheid. Niet alleen wij, maar iedere duiker die naar de Rode Zee gaat kan zelf eenvoudig een steentje bijdragen. Een kleine inspanning kan veel doen. Een uurtje meehelpen met een beach clean-up, het doorgeven van waarnemingen of als vrijwilliger meehelpen om de doopvontschelpen te verhuizen: het kan allemaal. Als dat niet lukt dan is het zeker belangrijk om je eigen afval goed op te ruimen en onder water niks te beschadigen. De meeste duikers weten dat gelukkig maar als we dit allemaal bewuster doen dan kunnen we nog lang genieten van al het moois dat de (Rode) Zee ons biedt.»

www.summerlabb.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief