Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een mooi duikje met sepia’s

Datum 27-04-2014
Locatie Bergse diepsluis
 

Afgesproken met Lia en Rene dat we ’s morgens vroeg om 7 uur een duik aan de Bergse diepsluis zouden maken gewoon lekker vroeg om de grote groep duikers voor te zijn.
Ik kom ’s morgens vroeg aan op de parkeerplaats en we zijn bijna de eerste, we tuigen de spullen op en daarna druppelt de parkeerplaats vol ik zie nog wat bekende en na een praatje besluiten we snel op te tuigen omkleden en het water in te gaan.
We zwemmen rechtstreeks naar de plek waar we stokken hebben gezet, ik navigeer Lia en Rene zwemmen naast me, ik navigeer en ik ga daar helemaal in op en ineens besef ik dat ik veel te ver ben en ik besluit om te draaien en terug te zwemmen naar iets wat weer bekend voor komt, ik draai me om en Lia en Rene zijn verdwenen ik schijn nog rond met mijn lamp maar Lia en Rene zijn echt verdwenen, ik zwem gelijk terug richting de kant en ik ga bij de dijk rustig omhoog en boven water kijk ik in de rondte of ik niet ergens bellen aan de oppervlakte boven zie komen.
Ik kijk wat rond en een flink eind van me vandaan komen bellen boven en ik zie dat ze dichterbij komen dus ik besluit gewoon te wachten tot ze weer bij mij zijn.
Lia komt boven en ze was me ineens kwijt, ik bleek gewoon iets te hard te hebben gezwommen en ze hebben nog naar mij geseind met hun lamp maar ik was zo bezig met navigeren dat ik dat allemaal niet heb gezien, volgende keer moet ik beter opletten.
We starten weer een keer opnieuw en nu kom ik gelijk bij de stokken uit het zicht is redelijk goed we zwemmen alle stokken af maar er is geen sepia te zien helaas, ik maak wat foto’s van Rene om een beetje te oefenen voor groothoek met model voor onk ondewaterfotografie op het scherm van mijn camera ziet het er allemaal top uit op het scherm van mijn laptop is het net allemaal even minder maar ik weet waar het aan ligt.
Na een tijdje geeft Rene dat hij er uit gaat en ik ga door met Lia, we zwemmen alle stokken af en op een geven moment seint Lia naar mij ze heeft een eenzame sepia gevonden hij ligt rustig tussen het wier op de bodem en het heeft de tentakels omhoog staan maar ik kom net iets te dichtbij de tentakels gaan nog iets verder omhoog en hij zwemt weg.
We gaan verder en na een tijdje kom ik een parend sepia koppeltje tegen ze houden zich stil en het gaat er allemaal niet zo wild aan toe wat ik wel eens gezien heb maar ik denk dat dat komt aan gebrek aan competitie er zijn geen rivalen dus nu kan alles op zijn gemak gedaan worden waaronder ook paren.
Ook deze keer gaat het koppeltje er vandoor en we besluiten weer richting de trap te gaan.
Onderweg komen we nog onze oude stokken tegen en hier ligt een koppeltje met sepia’s en waarvan het vrouwtje de eitjes is aan het afzetten, en ook hier weer zijn ze erg schichtig elke beweging die je maakt word je goed in de gaten gehouden en als je te dichtbij komt zwemmen ze weg ze blijven wel in de buurt maar dan wel op gepaste afstand.
We zijn nu al bijna anderhalf uur onderwater geweest we zwemmen richting de trap en controleren nog wat sepia stokken maar ik zie geen enkele actie daar zelfs niet 1 sepia eitje en als we de trap voorbij gaan word het zicht slechter en slechter we besluiten richting de kant te zwemmen en eruit tegaan.
We lopen richting de auto en als we de dijk over zijn staat er een rij auto’s op de parkeerplaats waar je niet goed van word en er komen er steeds meer bij gelukkig hadden wij een vroege duik.
Na het opruimen van de spullen nog een bakje koffie drinken met een koek erbij en nog even lekker nakletsen over de duik en dat met een heerlijk zonnetje erbij wat wil je als duiker nog meer.
Lia en Rene bedankt voor de duik en de gezellige ochtend.
Duik 652, Zondag 27-04-2014, Bergse diepsluis, Nederland.
Ik ben 94 minuten onderwater geweest, ik ben rond 07:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was matig tot goed, ik ben max 8 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief