Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Wetenschappers verkennen nieuwe trog

Wetenschappers hebben één van de diepste troggen in de Stille Oceaan verkend – de Nieuwe Hebridentrog, een kloof met een diepte van ruim 7.000 meter in de buurt van de eilandengroep Vanuatu.

Tijdens de expeditie werd ontdekt dat garnalen en naaldvissen ook in deze uithoeken van de oceaan kunnen overleven. Dat meldt de Universiteit van Aberdeen.

De wetenschappers verkenden de trog met behulp van onbemande camera’s die ze in het water lieten zakken. Ook werden enkele zeedieren gevangen met op afstand bestuurbare grijpers en vallen.

Uit het onderzoek bleek dat de populatie zeedieren in de kloof onvergelijkbaar was met populaties in andere troggen. Wereldwijd zijn er meer dan dertig diepzeetroggen te vinden met een vergelijkbare diepte als de Nieuwe Hebridentrog.
“Maar wat in de ene trog gebeurt, zegt niet noodzakelijkerwijs iets over andere troggen”, verklaart hoofdonderzoeker Alan Jamieson op BBC News.

Naaldvissen

Zo troffen de wetenschappers in de Nieuwe Hebridentrog geen grenadiers aan. Deze vissen komen in andere troggen veel voor. Wel stuitten ze op garnalen en naaldvissen. “Naaldvissen komen ook in andere gebieden voor, maar in zeer kleine aantallen. In de Nieuwe Hebridentrog zagen we niets anders dan naaldvissen en garnalen”, aldus Jamieson.

De wetenschappers vermoeden dat de biologische diversiteit in een diepzeetrog wordt bepaald door de voedingswaarde van de zee boven de kloof. “Naaldvissen kunnen waarschijnlijk beter dan grenadiers overleven in een omgeving met weinig voedsel”, aldus Jamieson.

Grootschalig project

Het onderzoek van de Nieuwe Hebridentrog maakt deel uit van een groot wetenschappelijk project waarbij meerdere diepzeekloven worden verkend.

De diepste plek in de wereldzeeën is de Marianentrog, een kloof van ruim elf kilometer diepte in de Stille Oceaan. Deze trog werd in 2012 nog met camera’s verkend door James Cameron, filmregisseur van onder meer Avatar en Titanic.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief