Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Vissen kunnen ongezond rif ruiken

issen en de larven van koralen kunnen van een afstandje ruiken of een rif leefbaar is, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Als de dieren worden geconfronteerd met water uit een gezond en een overbevist rif, zwemmen ze als vanzelf naar het water uit de gezonde leefomgeving.
De geur van zeewier, dat in overvloed aanwezig is in overbeviste riffen, stoot de vissen en koraallarven waarschijnlijk af.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Fiji

De wetenschappers namen watermonsters uit verschillende koraalriffen op Fiji. Sommige van de riffen op de eilanden zijn beschermd en daardoor in zeer goede staat. Andere koraalriffen zijn ernstig aangetast door overbevissing, waardoor zeewier vrij spel krijgt en het gebied onleefbaar wordt.
In een laboratorium werden jonge vissen en larven van koralen in een speciale bak geplaatst waarin ze naar water uit beschermde of overbeviste koraalriffen konden zwemmen.

Verbaasd

Alle dieren vestigden zich in het deel van de bak waarin water uit beschermde koraalriffen zat. Zowel de koralen als de vissen vermeden het water uit overbeviste riffen vermoedelijk door de geur van zeewier.
Als de wetenschappers het aroma van zeewier toevoegden aan het beschermde rifwater, begonnen zowel de koraallarven als de vissen dit water namelijk ook te mijden.
Volgens de wetenschappers komt hun ontdekking als een grote verrassing. “Over de vissen waren we niet zo verbaasd, want vissen hebben een staart en een neus”, aldus hoofdonderzoeker Mark Hay op BBC News. “Maar bij koralen hadden we het niet verwacht, ze zien eruit als zakjes snot.”
“Het is voor het eerst dat is aangetoond dat koralen dit op grote schaal kunnen”, aldus Hay.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief