Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Jeugdervaringen van invloed op migratie zeeschildpad

De migratieroute die zeeschildpadden kiezen na het broeden, wordt waarschijnlijk sterk beïnvloed door hun ervaringen als pasgeborene.

Als zeeschildpadden vlak na hun geboorte terechtkomen in een voedingsrijk gebied, keren ze bij migraties op latere leeftijd terug naar deze locatie om zich vol te eten. Wanneer pasgeboren dieren in een gebied met weinig voedsel belanden, migreren ze als volwassene veel minder doelgericht of zelfs helemaal niet.

Dat melden Britse en Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Ecology.

Zeestroming

Het is al langer bekend dat zeeschildpadden in het broedseizoen terugkeren naar de plek waar ze zelf ter wereld zijn gekomen. Tot nu toe was het echter nog onduidelijk hoe de dieren vervolgens de migratieroute kiezen naar de plek waar ze zich voeden.

De wetenschappers analyseerden bij hun studie de migratiepatronen van een groot aantal zeeschildpadden die zijn gemerkt met GPS-tags. Ook brachten ze zeestromingen in kaart op plekken waar veel schildpadden broeden, zodat ze konden inschatten in welke richtingen pasgeboren dieren drijven.

Uit de analyse blijkt dat de meeste volwassen zeeschilpadden na de broedtijd naar gebieden zwemmen, waar ze vermoedelijk als pasgeborene ook heen zijn gedreven.

Inprenting

“Als ze naar een goede plek zijn gedreven lijken ze dit gebied in te prenten”, verklaart onderzoekster Rebecca Scott op de nieuwssite van de Universiteit van Southampton. “Wanneer ze volwassen zijn, zoeken ze dit gebied dan weer op: omdat de schildpadden dan groter en sterker zijn kunnen ze er op dat moment zelf heen zwemmen.”

Bij jonge zeeschildpadden die terechtkomen in minder voedzame gebieden, lijkt het migratie-instinct te worden verstoord. “Ze migreren dan op latere leeftijd helemaal niet, of ze voeden zich in de open oceaan, wat vrij abnormaal is voor zeeschildpadden”, aldus Scott.

2 reacties

  1. Ik hou vn schildpadden

    REAGEREN
    • ik ook, Jan

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief