Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Jonge zeeschildpadden voor het eerst gevolgd met GPS

Wetenschappers zijn erin geslaagd om zeeschildpadden tijdens hun eerste levensjaar te volgen met GPS.

Zeventien onechte karetschildpadden van minder dan een maand oud uit Florida werden voorzien van kleine GPS-ontvangers en temperatuursensoren. Uit de verzamelde gegevens blijkt dat de jonge schildpadden vaak opgroeien in een zeewierrijk gebied in het midden van de Atlantische oceaan, dat bekend staat als de Sargassozee.  Dat melden Amerikaanse biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Golfstromen

Tot nu toe was het onduidelijk waar jonge zeeschildpadden hun eerste levensjaar precies doorbrengen. De jongen zijn moelijk te voorzien van GPS-ontvangers omdat ze een klein lichaam hebben dat snel groeit.  De wetenschappers van de University of Central Florida slaagden er echter in om een minuscule ontvanger stevig te bevestigen op het schild van de dieren.

Geboorte

De grote vraag was waar de dieren na hun geboorte naartoe zouden gaan. Het is al langer bekend dat onechte karetschildpadden nadat ze ter wereld komen een jaar lang in de Atlantische oceaan ronddobberen.  Wetenschappers namen aan dat de dieren zich lieten meevoeren door golfstromen en in grote cirkels door de oceaan reisden. Maar dat laatste blijkt niet het geval. De dieren komen meestal terecht in de Sargassozee, een zeegebied buiten de golfstromen, waarin veel zeewier aan het oppervlak drijft.  Waarschijnlijk kunnen de zeeschildpadden hun lichaam hier extra goed warm houden door de aanwezigheid van het zeewier. Uit de sensoren op hun schild bleek namelijk dat de schildpadden het in de Sargassozee warmer hadden dan de wetenschappers hadden verwacht.    

Groei

“Door aan de oppervlakte van de oceaan te blijven in de Sargassozee, profiteren de schildpadden mogelijk van extra warmte die hun groei en stofwisseling bevordert”, verklaart hoofdonderzoekster Kate Mansfield op de nieuwssite van de University of Central Florida.  Volgens de wetenschappers valt er nog veel te ontdekken over het eerste levensjaar van de zeeschildpadden. “Er gebeurt veel tijdens hun Atlantische tocht veel waar we nog nauwelijks iets van weten”, aldus Mansfield.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief