Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Gevoelige krabben

Het gedrag van krabben wijst erop dat ze pijn kunnen ervaren. Als krabben in een watertank worden blootgesteld aan elektrische schokjes, proberen ze uit de tank te klimmen. Dat vluchtgedrag suggereert dat de dieren niet ongevoelig zijn voor pijn zoals door sommige wetenschappers wordt aangenomen.

Noord-Ierse wetenschappers melden die bevinding in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Er bestaat al lang onduidelijkheid over de vraag of krabben en andere kreeftachtigen pijn kunnen ervaren. Wanneer krabben levend worden gekookt, bewegen de dieren vaak op een wilde manier.

Veel wetenschappers beschouwen deze bewegingen als een primitieve reflex en niet als een pijnreactie, omdat krabben geen hersengebieden hebben die worden geassocieerd met het ervaren van pijn.

Onderzoekers van de Queens Universiteit in Belfast bedachten een alternatieve manier om te testen of de dieren pijn kunnen voelen. Ze testten of krabben vluchtgedrag vertonen bij pijnlijke impulsen. De onderzoekers verdeelden veertig krabben over twee verschillende watertanks. De krabben in de ene tank kregen elektrische schokjes, terwijl de andere dieren rustig in het water konden dobberen.

Onrustig

In de ‘elektrische’ watertank begonnen zestien krabben onrustig te te lopen over de bodem. Sommigen probeerden zelfs uit de tank te klimmen. De dieren in de andere tank bleven veel kalmer. Ze liepen soms wel een stukje, maar geen enkele krab maakte aanstalten om uit de watertank te klimmen.

“De geshockte krabben vertoonden meer onrustig gedrag dan de krabben in de controlegroep”, schrijft hoofdonderzoeker Robert Elwood.

In het lichaam van alle krabben die schokjes ontvingen werd ook meer stoffen aangetroffen die wijzen op stress, zo meldt nieuwssite Science Now.  “Daarmee zijn alle criteria voor een pijnreactie vervuld”, aldus Elwood.

Foto: Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief