Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Nieuwe orde van neteldieren ontdekt

Wetenschappers hebben door middel van DNA-onderzoek een nieuwe orde van neteldieren ontdekt.

De onderzoekers stuitten bij grootschalig onderzoek naar zeeanemonen op een soort die bij nader inzien helemaal geen zeeanemoon bleek te zijn. Het organisme behoort waarschijnlijk tot een orde van neteldieren die nog nooit eerder beschreven is. Dat melden onderzoekers van het Museum of Natural History in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Evolutie

Bij hun onderzoek probeerden de wetenschappers zeeanemonen in te delen op basis van DNA-onderzoek. Bij hun studie verzamelden ze 112 verschillende soorten, die ze indeelden in twee subgroepen.

Eén van deze soorten, een grote zeeanemoon die in 2006 werd ontdekt in de Stille Oceaanbleek op basis van zijn genen echter niet te passen bij de andere zeeanemonen.

De soort ‘Boloceroides daphneae’ lijkt weliswaar qua uiterlijk veel op een zeeanemoon, maar het organisme ontstond in de loop van de evolutie op een heel andere manier, zo blijkt uit het genetisch onderzoek.

Slangen

“Deze dieren in dezelfde groep stoppen als zeeanemonen zou hetzelfde zijn als het indelen van slangen en wormen in eenzelfde groep omdat ze allebei geen pootjes hebben”, verklaart hoofdonderzoekster Estefania Rodriguez op nieuwssite Physorg.com.

De ‘voormalige zeeanemoon’ behoort volgens de wetenschappers door zijn unieke ontstaansgeschiedenis zelfs tot een aparte orde van neteldieren, waarvan nog nooit andere leden zijn waargenomen. Het zeedier heeft daarom ook een nieuwe naam gekregen: Relicanthus daphneae.

Chimpansees

“De ontdekking van deze nieuwe orde van neteldieren is vergelijkbaar met het vinden van het eerste lid van een groep als primaten of knaagdieren”, aldus Rodriguez. “Het verschil is dat de meeste mensen bekender zijn met dieren als chimpansees en ratten dan met het leven op de oceaanbodem.

De wetenschappers hopen in de komende jaren meer zeedieren te ontdekken uit de orde van Relicanthus daphneae. “Deze vondst vertelt ons dat er nog veel te ontdekken is in de oceanen”, aldus Rodriquez.

Tot de stam van neteldieren behoren verder overigens onder meer kwallen en koralen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief