Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Welkom in Jordanië

“Weten jullie waarom er rond de huizen zulke hoge muren staan?”Onze gids vraagt het op een toon van dat weten ze vast niet.

We rijden door de woestijn in Jordanië, tussen Amman en Aqaba. Samen met fotograaf Rutger Geerling ben ik de avond ervoor in de Jordaanse hoofdstad aangekomen – we gaan reportages maken over het duiken in Aqaba, hij voor Duikmagazine, ik voor DuikeninBeeld.

En om maar meteen de standaardvraag te beantwoorden die we vooraf allebei van heel veel mensen kregen (en niet alleen van onze moeders): nee, het is niet onrustig in Jordanië, het is er niet gevaarlijk. Het is een van de meest stabiele landen van het Midden-Oosten, nu en in de afgelopen decennia. Een land met vriendelijke, vrolijk lachende mensen, zelfs bij de douane. We werden eruit gepikt – natuurlijk. Een onderwaterhuis voor een camera, dat kenden ze niet. De baas van de Airport Security moest eraan te pas komen. Ruim een half uur later mochten we door. nadat ongeveer de hele ploeg douaneambtenaren ons een hand was komen geven en ons een prettige tijd in hun land had gewenst. Zo kan het ook!

De autorit van Amman naar Aqaba, de enige stad aan het water, voert ons langs bekende plekken – Petra, Dana, Wadi Rum. Althans we zien de namen op de borden van de Jordaanse ANWB staan. Wat zou ik graag naar deze prachtige plekken gaan, al jaren staat dit land vanwege de bovenwaterschoonheid en fascinerende geschiedenis hoog op mijn verlanglijstje. De gids is onverbiddelijk, hij heeft zijn orders, we zijn hier om te duiken. En dat gaan we vanaf woenssdag ook doen. Ik heb er zin in!

O ja, en het antwoord op de beginvraag? De muren zijn zo hoog omdat de berijders van de kamelen anders toch nog naar binnen kunnen kijken. Welkom in Jordanië.

Foto: Rutger Geerling

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief