Wat is een wasroos?
De eerste meldingen in Zeeland dateren van 2017 – in de Oosterschelde werd de wasroos gezien. In de jaren daarna werden ook waarnemingen gedaan in de Noordzee bij de Brouwersdam en in het Veerse Meer. Zowel de populatie bij de Brouwersdam als bij Geersdijk in het Veerse Meer lijkt nu stabiel te zijn. Daarmee is de wasroos sinds 2020 officieel een nieuwe inheemse zee-anemoonsoort.
Een wasroos (Anemonia viridis) is een vrij grote anemoon met lange tentakels. De anemoon is meestal beige-grijs van kleur, maar de tentakels hebben opvallend paarse uiteinden. De tentakels zijn lang en buigzaam en bewegen mee met de beweging van het water.
Met de zuigvoet aan de onderzijde zet de wasroos zich vast op een harde ondergrond of stevig stuk wier. Met deze voet kan de anemoon zich ook actief verplaatsen, bijvoorbeeld om een omgeving met meer voedsel te zoeken.
Het voedsel van de wasroos bestaat voornamelijk uit zoöplankton dat met de armen gevangen wordt, maar het dier kan ook kleine bodemdieren zoals garnalen en kreeftachtigen vangen.
Meer informatie over de wasroos vind je in dit artikel van Stichting Anemoon.