Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duikplaatsen zonder dijk in Zeeland

Ben jij ook gek op duiken in Zeeland, maar word je al moe als je eraan denkt dat je de dijk over moet? Goed nieuws… er zijn ook Zeeuwse duikplaatsen zonder dijk!

Wie wel eens in Zeeland duikt, weet waar ‘sport’ in duiksport naar verwijst. Het heeft niets te maken met zwemmen of duiken, maar met het beklimmen van de dijk. Hoe meer duiken op een dag je maakt, des te hoger die dijk lijkt te worden.

De dijken zijn noodzakelijk en houden ons veilig, maar het is toch fijn dat er een paar duikplaatsen zijn waar je geen bergbeklimmer voor hoeft te zijn. Op die plekken loop je gewoon vlak naar de duikplaats. Je vindt deze duikplaatsen in het Grevelingenmeer, de Oosterschelde, het Veerse Meer en de Noordzee.

Koepeltje, Grevelingenmeer

In het Grevelingenmeer ligt vlakbij Scharendijke de duikplaats Koepeltje. De plek heeft zijn naam te danken aan het koepelvormige uitzichtpunt boven op de dijk. Als je parkeert op de parkeerplaats bij de snackbar en bij het koepeltje zelf, zul je de dijk over moeten. Maar je kunt ook parkeren aan de kant van Haven Repart, in de hoek van de Brouwersdam. Vanaf daar  kom je zonder klimmetje bij de duikplaats. Het is wel een stukje lopen, maar de weg is verhard en je kunt natuurlijk altijd zelf een kar meenemen.

Arendshoofd, Grevelingenmeer

Tussen Den Osse en Brouwershaven ligt duikplaats Arendshoofd. Deze vind je aan de Grevelingenzijde van Landal Park Port Greve. Eigenlijk zijn hier zelfs twee duikplaatsen. Je kunt te water via het strandje en het zwemgebied en komt dan terecht op een zandbodem met oestergroepen en opvallend mooie anemonen en anjelieren. Let er wel op dat aan de linkerkant de haveningang zit, dus duik ondiep en naar rechts. De andere duikplaats ligt meer naar het oosten, voorbij de huisjes aan de waterkant. Hier staat een oude meerpaal op een landtong. Rond deze landtong kun je mooi duiken. Ook dit is een ondiepe duikplaats, maximaal 6 meter diep, maar met veel vis, heremietkreeftjes, anemonen en sponzen. Let ook hier op de ligging – vlak bij de vaargeul en andere watersporters.

Springersdiep, Grevelingenmeer

Springersdiep ligt aan de Brouwersdam, die het Grevelingenmeer en de Noordzee van elkaar scheidt. Ten noorden van Port Zelande kun je de spoorlijn oversteken en kom je bij de waterkant. Er is hier wel een (lage) dijk, maar je staat er al bovenop met de auto. Dus hoef je de dijk alleen maar af te lopen om bij het water te komen. Deze duikplaats is niet geschikt voor mindervalide duikers, maar een uitkomst voor duikers die niet van klimmen houden. De duikplaats is maximaal 7 meter diep en bestaat uit een zandbodem met oestergroepen, waar je krabben, vis, platvis en anemonen vindt.

Bommenede, Grevelingenmeer

De laatste duikplaats in het Grevelingenmeer is Bommenede. Hier kun je werkelijk tot vrijwel in het water rijden. In de zomer bij mooi weer is dit echter wel een plek met veel watersporters en bootverkeer. De beste periode om hier te duiken loopt dan ook van het najaar tot het voorjaar. Het is een ondiepe duikplaats met een zandbodem, waar schelpdieren, zeesterren, vis en wieren te zien zijn.

Stavenisse, Oosterschelde

Op het eiland Tholen vind je duikplaats Stavenisse Haven of Stavenisse Veerweg. Voor deze duikplaats in de Oosterschelde hoef je geen dijk over om te water te gaan. Duik vanaf de trailerhelling rechtsaf. Aan de linkerkant bevindt zich de vissteiger. Het onderwaterleven kan verassend zijn. Afhankelijk van het seizoen kun je er sepia’s, slijmvisjes of zelfs zeepaardjes vinden. Het bodemverloop is net zo verrassend als het onderwaterleven, putten en oesterbanken wisselen elkaar af en het gebruik van een kompas is noodzakelijk voor een goede navigatie.

Blokkendam, Noordzee

Aan de Noordzeekant van de Brouwersdam ligt vlak bij Ouddorp de Blokkendam. Oplettende lezers zullen meteen zeggen dat dit eigenlijk Zuid-Holland is, maar voor het complete plaatje staat deze duikplaats er ook bij. Je kunt parkeren op de parkeerplaats aan de waterkant bij de loswal. Vanaf hier hoef je geen dijk over, maar moet je wel een stukje lopen over het strand. Je gaat namelijk aan de buitenzijde van de dam die een baai omsluit, te water. Houd rekening met de getijden! Het meest interessante deel van de duik is de dam zelf en de directe omgeving. Hier zijn veel anemonen, zeedahlia’s, vis, zeesterren en andere dieren te vinden.

Veerse Dam, Veerse Meer

Een makkelijke duikplaats in het Veerse Meer is de Veerse Dam. Je kunt hier direct vanaf de parkeerplaats bij de kleine trailerhelling het water in. Je duikt over een zandbodem met wat groepjes oesters en een platform op 8 meter diepte, dat begroeid is met vooral doorschijnende zakpijpen. In de zomer kan het erg druk zijn met recreanten en pleziervaart. Maak geen vrije opstijgingen en duik bij voorkeur voor of na de drukke zomerperiode.

6 reacties

  1. Inderdaad mooie stekken zonder haast

    REAGEREN
  2. Leuk,
    Geersdijk 🙂
    Wolphaartsdijk
    Den osse haven..

    REAGEREN
  3. Zoooooooo, genoeg stekken voor Duikmuisje. Top, Marloes, dit verslag over duikstekken zonder dijk. Hier word ik helemaal happy van. DANKJEWEL!!!!!!!

    REAGEREN
  4. Tja, al jaren een obstakel voor vele duikers misschien een idee om de dijk te behouden en een tunnel te maken.

    REAGEREN
  5. dit is een handig overzicht

    REAGEREN
  6. Heerlijk duikstekken zonder de dijken over te moeten gaan, bepakt en bezakt wat een kriem.
    Inderdaad als je wat ouder is dit echt lekker en zo ontspannen, en voor mij een reden om toch weer mee te gaan met de duikvereniging voor ons jaarlijkse lange duikweekend in Zeeland(Brouwershaven).

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief