Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Snorkelen / Snorkelen op reis

Waar kun je snorkelen met dolfijnen?

Een intelligente blik, een constante glimlach en acrobatische sprongen – het is niet vreemd dat dolfijnen de lievelingsdieren van veel mensen zijn. Dit zijn enkele plekken waar je met ze kunt snorkelen.

Op diverse plekken in de wereld kun je snorkelen met dolfijnen in het wild. Het zijn wilde dieren en het kan zo zijn dat ze een dag geen zin hebben om te spelen of geen interesse hebben in de rare wezens die aan de oppervlakte rondspartelen met een duikbril op. Over het algemeen zijn dolfijnen echter sociale en nieuwsgierige dieren, die graag een kijkje komen nemen als wij ons rustig in het water bewegen.

Marsa Alam, Egypte

Dolfijnen zijn niet zeldzaam in de Rode Zee en tijdens boottochten is er altijd een kans dat de dieren mee zwemmen op de golven die de boot maakt. In de omgeving van Marsa Alam, in het zuiden van Egypte, bevinden zich twee riffen waar vrijwel altijd dolfijnen aanwezig zijn.

Sha’ab Samedai, ook wel bekend als Dolphin House, is een halvemaanvormig rif dat stromingen en wind tegenhoudt, waardoor een stuk zee achter het rif heerlijk rustig is. Een grote groep spinnerdolfijnen en een enkele tuimelaar hebben dit rustige gebied ontdekt. Ze gebruiken dit al generaties lang om een groot deel van de dag uit te rusten. Hoewel de dolfijnen er het hele jaar verblijven, is de beste periode om hier te snorkelen met de dolfijnen tussen maart en november, als de zee het kalmst is.

Sataya Reef ligt in hetzelfde gebied als Dolphin House, maar wordt minder bezocht door boten met duikers, waardoor het er des te rustiger is. Ook hier vind je grote groepen spinnerdolfijnen en soms enkele tuimelaars.

Foto: Alexander Vasenin, CC 3.0

Azoren, Portugal

Hoewel de Azoren bij Portugal horen, is het vanaf het vasteland van Portugal toch nog drie uur vliegen. De Azoren is een groep van negen bewoonde eilanden midden in de Atlantische Oceaan. Vanaf de eilanden Pico en São Miguel worden dagtochten georganiseerd om te snorkelen met dolfijnen. Hoewel de dolfijnen hier het hele jaar zijn, is de beste tijd om tussen mei en september, omdat de zee dan het kalmst is. Buiten deze periode kan er nog steeds gesnorkeld worden, maar vergt zowel de boottrip als het snorkelen flink meer energie van de snorkelaars.

Gewone dolfijnen en tuimelaars zijn het hele jaar rond de Azoren te vinden. Maar meer dan 20 andere soorten walvisachtigen trekken langs deze eilanden op hun migratieroute. Afhankelijk  van het  jaargetijde kun je hier gevlekte dolfijnen, potvissen, blauwe en gewone vinvissen zien.

Foto: Allen McC, CC 3.0

Kaikoura, Nieuw-Zeeland

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland ligt Kaikoura, een klein maar bekend kustplaatsje. Vanuit Kaikoura kun je snorkelen met dolfijnen en ook whalewatchen. De dolfijnen zijn de dusky dolphins. Deze kleinere en stevig gebouwde dolfijn heeft een bijzondere tekening met zwarte strepen op de donkere rug en een lichte, soms zelfs witte buik. De soort leeft samen in grote groepen, waardoor je hier kunt snorkelen met tientallen en soms zelfs honderd dolfijnen. Het water is wel koud, dus een wetsuit is noodzakelijk. Maar de ervaring van de vele dolfijnen om je heen doet je de kou snel vergeten! En als je er toch bent, zie je misschien ook een van de vele walvissoorten die hier voorkomen.

Oahu, Hawaï

Vanuit Honolulu worden het hele jaar door excursies georganiseerd om te snorkelen met dolfijnen. Groepen spinnerdolfijnen zijn hier altijd aanwezig en de meeste touroperators geven dan ook een dolfijngarantie. Ook vanaf de kant zijn er mogelijkheden om met de dolfijnen te zwemmen of te snorkelen. Bij Makua Beach leeft een groep dolfijnen. In de vroege ochtend kun je hier met de dolfijnen zwemmen –  voordat het druk wordt op het strand en de dolfijnen op zoek gaan naar een ontbijt wat verder uit de kust. Een extraatje bij het snorkelen met dolfijnen bij Oahu is dat er ook vrijwel altijd zeeschildpadden gezien worden en in de maanden december tot mei in dit gebied ook bultruggen.

Bimini eilanden, Bahama’s

Bij de verschillende eilanden van de Bahama’s zijn dolfijnen te zien, maar de beste plek zijn de Bimini eilanden, die tussen de eilandengroep en Miami liggen. De Atlantische gevlekte dolfijnen zijn hier het hele jaar aanwezig en gewend aan en nieuwsgierig naar bezoekers. Hierdoor is het snorkelen met de dolfijnen een unieke ervaring, er is vaak echt sprake van interactie met de dolfijnen. Zoals de naam al aangeeft, is het meest kenmerkende aan deze dolfijnen het gevlekte patroon bij de oudere dolfijnen. De Atlantische gevlekte dolfijnen worden ongeveer 2 meter groot.

Foto: Brandon Trentler, CC 3.0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief