Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Hoe zeehonden flirten

Onderzoekers hebben voor het eerst in beeld gebracht hoe grijze zeehonden met elkaar flirten. Kijk!

Je hebt het misschien wel eens gezien in een dierentuin – zeehonden die met hun vinnen wapperen en klapperen. Een aangeleerd kunstje! Tot op heden was dit in het wild nog niet vastgelegd.

Nu wel! Australische, Britse en Nieuw-Zeelandse onderzoekers publiceerden eind januari in het tijdschrift Marine Mammal Science mannelijke grijze zeehonden tijdens het paarseizoen met hun vinnen klapperen om vrouwtjes aan te trekken en om concurrenten af te schrikken. De zeehonden produceren een harde klap met hun vinnen, waarmee ze hun fysieke kracht aan soortgenoten laten zien. Deze vorm van communiceren is redelijk uniek bij zeezoogdieren, die meestal met elkaar te ‘praten’ met een roep of hoge tonen.

De onderzoekers vergelijken het gedrag met een gorilla die op zijn borst slaat om te laten zien dat hij sterk is. Voor mannetjes het signaal dat ze maar beter kunnen oppassen, en voor vrouwtjes een teken dat hij sterk is en goede genen heeft.

Deze bevinding is gebaseerd op beeldmateriaal van de Britse onderzoeker Ben Burville. Zeventien jaar lang maakte hij onderwaterbeelden van zeehonden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief