Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat is een histogram?

Het histogram is een grafische voorstelling van de verdeling van de lichtwaarden. Als je vertrouwd bent met de werking van een histogram, kun je hiermee beoordelen of de belichting van een foto juist is, zelfs zonder dat je het foto zelf ziet.

Op de horizontale as van het histogram staan links de donkere delen en rechts de lichte delen van de foto. De breedte geeft aan hoe groot het contrast is. Zolang alle lichtwaarden zich nog binnen de twee buitenste lijnen bevinden, kun je spreken van een goede belichting.

Zodra de lichtwaarden buiten het histogram vallen, dient de belichting te worden aangepast. Als de lichtwaarden aan beide zijden buiten het histogram vallen, is het contrast hoger dan kan worden vastgelegd. In dat geval moet je de keuze maken welk deel van de foto belangrijker is. Meestal kies je er dan voor de lichte delen (hoog lichten) nog binnen het bereik van de horizontale as te laten vallen. Als deze te licht zijn is dat niet meer te corrigeren, donkere gedeelten (schaduwen) zijn vaak nog wel op te halen.

 
 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief