Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Vissen verdwijnen uit tropische regio’s

Grote hoeveelheden vis zullen rond 2050 verdwenen zijn uit tropische regio’s als gevolg van de opwarming van het oceaanwater. De vissen verplaatsen zich richting beide polen.
Dit blijkt uit een nieuwe studie uitgevoerd door onderzoekers van de Canadese University of British Columbia en staat deze week in het tijdschrift ICES Journal of Marine Science.

Door gebruik te maken van dezelfde scenario’s als het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) konden de onderzoekers de grootschalige verplaatsingen van vissen en ongewervelde dieren in een model zetten.

In het slechtste geval, waarbij de oceanen in 2100 met drie graden Celsius zijn opgewarmd, verdwijnen vissen uit hun huidige woonomgeving met een snelheid van 26 kilometer per tien jaar.

Als de oceanen ‘slechts’ één graad opwarmen, verdwijnen vissen met 15 kilometer per tien jaar uit de tropische regionen.

Ramp

Het verdwijnen van vissen uit de tropen is een ramp voor mens en dier. Vele kustbewoners zijn voor hun voedsel voor een groot deel afhankelijk van vis.

Voor het model onderzochten de marienebiologen 802 commercieel belangrijke vissoorten en ongewervelden. Ze keken daarbij onder andere naar de reactie van deze organismen op de verandering van de watertemperatuur en hoe snel nieuwe gebieden warm genoeg zijn om te kunnen dienen als nieuwe leefomgeving.

Deze studie volgt op een eerder gedane studie naar het verplaatsen van vis naar koelere oorden.

Bron: NU.nl

Foto: Edwin van der Sande

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief