Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Reizen

Op ‘Lionfish-expeditie’ in Belize

De koraalduivel is een prachtige vis, maar is tegelijkertijd verantwoordelijk voor de verwoesting van het onderwaterleven van de Cariben. Zou jij in je duikvakantie willen helpen om dit dier te bestrijden?

Het lijkt wel alsof de koraalduivel er ineens was. Een veelvraat die zijn maag twintig keer kan vergroten en met gemak vissen kan verorberen die ruim de helft van zijn eigen grootte zijn. Een jager die met niet al te veel moeite nietsvermoedende Caribische prooidieren kan benaderen en verorberen. De autochtone vissen zijn totaal onbekend met deze immigrant met zijn indrukwekkende voorkomen met giftige stekels. Echt kieskeurig in zijn menukeuze is hij niet, hij blijkt het complete Caribische menu wel te kunnen waarderen. Naast de verschillende rifvissen schijnen er ondertussen ook al garnalen op dit menu te staan. Wat misschien nog wel het grootste probleem is… een koraalduivel is in staat om elke vier dagen weer nieuwe eieren te produceren.

Vrijwillig op jacht
In zo’n beetje elk Caribisch land zijn er inmiddels programma’s ontwikkeld om de pmgeving te beschermen tegen deze ongenode gasten, zo ook in Belize. Blue Ventures doet sinds 2010 onderzoek in het Bacalar Chico Marine Reserve. Doel is om te begrijpen hoe het probleem rond de koraalduivel effectief beheerst kan worden. Behalve dat er aan deze studie wordt gewerkt, wordt met behulp van verschillende programma’s ook actief gewerkt aan het oplossen van het probleem. Een van die programma’s is het aanbieden van Lionfish expedities.

De Engelse Sue Summers heeft de eerste week van haar vakantie in Belize gereserveerd voor deze expeditie. Op eerdere vakanties in de Cariben heeft ze de omvang van het probleem gezien en dat maakt haar nieuwsgierig. Die nieuwsgierigheid wordt versterkt door de tegenstrijdigheid met aan de ene kant de pracht van deze vissen en tegelijkertijd de enorme bedreiging voor de lokale riffen. In haar vakantie week werkt ze als vrijwilligster in het Bacalar Chico Marine Reserve en krijgt zij een cursus waarmee haar nieuwsgierigheid gevoed wordt met theoretische en praktische bagage. Ze volgt lezingen, werkt opdrachten uit, helpt mee in het onderzoek naar de koraalduivels en de algehele visstand en jaagt na afloop van alle onderzoeken mee op de koraalduivels.

Complete aanpak
Voor een succesvolle aanpak moet je volgens Sue een hele markt creëren en zorgen dat alle partijen erbij betrokken worden. Tegelijkertijd zal je er ook voor moeten zorgen dat de koraalduivel natuurlijke vijanden gaat krijgen. Vissers moeten leren te vissen op de koraalduivels en ze moeten geholpen worden bij het ontwikkelen van een afzetmarkt. Die zit niet alleen in de hoek van de restaurants, maar ook bij de souvenirshops. Als voorbeeld laat ze de oorbellen zien die gemaakt zijn van de stekels van de koraalduivel. Al vraag ik mij persoonlijk af of je met dergelijke oorbellen door de douane komt.

DSC03598-20140922-Edwin-van-der-Sande

DSC03595-20140922-Edwin-van-der-Sande

Wij herinneren ons ook het enthousiasme dat wij gezien hebben in één van de bezochte resorts, waar zij vol trots lieten zien dat er koraalduivel op het menu stond. “Je eet niet alleen een lekker stuk vis, maar jij draagt ook bij aan de bescherming van het barrièrerif van Belize!”  Zo worden in heel Belize restauranthouders geholpen om gasten te enthousiasmeren. Sue geeft aan dat ze heeft geleerd dat de marine protection programma’s ook nieuwe problemen hebben opgeleverd. Er zijn al gebieden waar het gedrag van de koraalduivels is veranderd door het speervissen, maar ook gebieden waar het speervissen gevaarlijker is geworden doordat er haaien worden gelokt door deze vorm van vissen. Het belangrijkst is uiteraard dat de programma’s zeker vruchten af werpen, maar de strijd tegen de koraalduivel is nog niet gewonnen.

Stiekem leuk!
Sue vertelt super enthousiast: “Ik doe iets waarmee ik een positieve bijdrage lever, als vrijwilliger ben ik heel actief bezig geweest, maar het allermooiste is dat ik ook echt veel heb bijgeleerd. Waarschijnlijk zal ik vanaf nu nooit meer hetzelfde duiken in de Caribische wateren en ben ik altijd die onderzoeker of jager die alert is op koraalduivels. Ik bleek echt heel goed te zijn in het speervissen, je moet echt goed op de kop richten want anders kunnen ze alsnog ontsnappen”. Uiteindelijk fluistert ze ons nog toe dat ze dat jagen stiekem ook nog erg leuk vindt. Ze besluit haar verhaal met de opmerking dat ze dit aan iedereen kan aanraden en het zelf ook zo nog een keer zou doen.

Foto’s: Edwin van der Sande

1 reactie

  1. Ik heb afgelopen week de PADI Invasive Lionfish Tracker Diver specialty gedaan. Nog steeds komen er verontwaardigde reacties als je op social media laat weten dat je vis hebt gevangen onder water, ook vanuit de duikwereld.
    Ik moet wel zeggen dat ik iets andere cijfertjes heb geleerd dan in dit artikel worden vermeld.
    Ook ik vind het een prachtige vis om te zien en toen ik jaren geleden zag op Curacao dat er op gejaagd werd twijfelde ik ook. Nu ik meer over deze vis weet en zie welke bedreiging hij vormt ben ik ook om. Leuk om op te jagen onder water, draagt bij aan het behoudt van het rif en een lionfish op de BBQ is erg lekker.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief