Canon G7x MIII en Olympus Tough-TG-6 – wat zijn de verschillen?
Onderwaterfotograaf Ron Offermans zet twee camera’s naast elkaar die heel erg verschillen, maar allebei erg populair zijn. Welke moet je nu kiezen? Dit zijn de verschillen én de voor- en nadelen.
Waarom de G7 en de TG-6 met elkaar vergelijken?
Beide camera’s zijn populair bij onderwaterfotografen en beide hebben afgelopen jaar een update ondergaan. Verder houdt daar de vergelijking wel mee op. De camera’s liggen technisch eigenlijk “mijlenver” uit elkaar.
Wijzigingen
De wijzigingen die beide camera’s hebben ondergaan, ten opzichte van het vorige model zijn niet heel groot. De Canon G7 heeft een hogere videoresolutie en een snellere processor waardoor bijvoorbeeld de autofocus sneller is geworden. Daarnaast is bij de G7 de hele bedieningsstructuur herzien. Bezitters van het voorgaande model -de G7 MarkII- zullen in eerste instantie volledig de weg kwijt zijn. Het snelle instellingenscherm waar je de meeste functies instelt, ziet er heel anders uit. Een aantal functies is verdwenen of werkt anders. Geen heel groot probleem, maar wel even wennen.
Bezitters van de TG-6 komen een vertrouwd Live Control Centrum tegen. Er zijn alleen een paar functies aan toegevoegd. Hardwarematig is de enige verandering dat het LCD-display meer pixels heeft.
Kenmerken
Puur gezien op technisch gebied wint de G7 het altijd van de Olympus TG-6. Dit komt omdat de beeldsensor van de G7 veel groter is. De beeldsensor is verantwoordelijk voor de beeldkwaliteit en dat is de basis. Door die grote beeldsensor heeft hij minder snel last van ruis en een beter dynamisch bereik (meer details in de donkere en lichte delen van een foto). Praktisch gezien heeft zo’n grote beeldsensor weer nadelen. De camera is hierdoor groter en bij macrofotografie heb je extra voorzetlenzen nodig.
Bediening
De G7 heeft meer bedieningsknoppen en dan vooral draaiknoppen. Met draaiknoppen kun je de camera sneller instellen. Hierbij is het wel belangrijk welk onderwaterhuis je gebruikt. Bij de duurdere modellen gaat het draaien meestal wel soepel, maar bij de goedkopere modellen zijn de draaiknoppen vaak veel lastiger te bedienen. Daarom is het soms handiger om de druktoetsen te gebruiken.
De TG-6 bedien je hoofdzakelijk via druktoetsen. In sommige gevallen moet je best vaak een knopje indrukken om iets gewijzigd te krijgen. Mijn advies is daarom ook altijd om je zo veel mogelijk een doel te stellen wat en hoe je iets wil gaan fotograferen. Daarmee beperk je het aantal handelingen die je moet verwerken.
Instellingen
Bij de aankondiging van de TG-6 hadden vele gehoopt dat je met de camera nu eindelijk foto’s handmatig zou kunnen belichten. Helaas is dat nog steeds niet mogelijk. Via een heel omslachtige weg kun je nu wel de sluitertijd beinvloeden zodat je meer controle hebt bij menglichtopnamen (combinatie daglicht en flitslicht). Met de G7 kun je wel handmatig belichten en als je weet wat je doet is dat heel prettig. Als je niet weet wat je doet kun je de foto ook totaal laten mislukken. Dat zal bij Olympus wellicht de overweging zijn om het bij de TG-6 niet mogelijk te maken. We moeten het er maar mee doen, maar het is wel een belangrijke overweging als je een camera aanschaft.
Onderwaterinstellingen
Canon-bezitters zullen zich afvragen waar de onderwaterinstellingen van de G7 Mark II gebleven zijn?
De MarkII had een Onderwatermodus, een Onderwatermacro en een Onderwaterwitbalans instelling. Deze zijn bij de MarkIII allemaal verdwenen. Canon maakt ook zelf geen onderwaterhuizen meer voor de G7. Ze lijken zich hiermee volledig uit de onderwaterfotografiemarkt te hebben teruggetrokken. Gelukkig zijn er andere fabrikanten zoals Fantasea en Nauticam die wel onderwaterhuizen maken voor de nieuwe G7. Daarom blijft de camera interessant voor deze markt. Dat de specifieke onderwaterinstellingen verdwenen zijn hoeft daarbij geen probleem te zijn. Als je de camera een beetje professioneel wilt gaan gebruiken zijn alle onderwaterinstellingen overbodig.
De TG-6 beschikt wel over een aantal onderwaterwitbalansinstellingen. Onderwaterfotografie is bij de Olympus TG-6 ook meer een speerpunt. Verwacht ook bij de TG-6 hier niet te veel van. Handmatige instellingen zijn over het algemeen altijd beter als je weet wat je doet.
Macrofotografie
Bij macrofotografie is de TG-6 onverslaanbaar. Zonder speciale lenzen kun je elk minuscuul klein beestje volledig beeldvullend vastleggen. Bij de G7 heb je daar kostbare macroconverters voor nodig en zelfs dan kom je nog niet in de buurt van de TG-6.
Scherpstellen
Op het gebied van scherpstellen is de G7 wel weer geavanceerder en ook sneller. Met Spot AF kun je een klein kadertje selecteren die je heel secuur naar de gewenste plek van het scherm kunt verplaatsen. Daarnaast kun je ook een groter kader selecteren waarmee je sneller maar iets minder secuur een plek kunt uitkiezen. De TG-6 moet het doen met 25 scherpstelvelden met een vaste plek. De scherpstelling is hierdoor veel grofmaziger en dus minder secuur.
Witbalans
De G7 heeft geen en de TG-6 heeft wel onderwaterwitbalansinstellingen. De TG-6 heeft er ten opzichte van de TG-5 zelfs één meer – drie in plaats van twee. Zoals al eerder aangeven levert een handmatige witbalans altijd een veel beter resultaat op en dat kan met beide camera’s. Weliswaar op een andere manier maar beide functioneren goed op dat gebied. Het enige verschil is dat je bij de TG-6 vier verschillende handmatige witbalansinstellingen kunt opslaan en bij de G7 maar één. Überhaupt zijn de witbalansinstellingen van de TG-6 uitgebreider dan die van de G7. Hier is de TG-6 dus weer in het voordeel.
Flitsen
Voor ons als onderwaterfotografen is het altijd belangrijk hoe eenvoudig de camera met externe flitsers overweg kan. Wat dat betreft wint de TG-6 hier ruimschoots van de G7. Het flitsmenu is uitgebreid maar overzichtelijk. Terwijl dat van de G7 beperkt is en je ook voor bepaalde instellingen het menu moet gebruiken. Wel is een flitscorrectie met de G-7 weer sneller te bereiken door simpelweg aan de draaiknop te draaien aan de zijkant van de poort.
Geavanceerde instellingen
Vreemd genoeg beschikt de TG-6 over veel meer geavanceerde instellingen dan de veel duurdere G7, daarvan zul je echter het grootste deel nooit gaan gebruiken. Er zitten ook absoluut onzinnige instellingen bij. Je kunt bijvoorbeeld negen verschillende keuzes maken hoe foto’s kunnen worden opgeslagen. JPEG, RAW, JPEG+RAW, waarbij je ook nog de keuze kunt maken in welke resolutie en compressie je ze opgeslagen wilt hebben. Deze combinaties zijn in het menu ook nog een keer volledig aan te passen. Waarom is mij echte een raadsel. Zo zijn er nog meer instellingen.
Er zijn wel andere geavanceerde instellingen die de TG-6 wel heeft en de G7 niet, die echt van toegevoegde waarde zijn. Heel leuk zijn de mogelijkheden op het gebied van Focus bracketing en Focus Stacking. Ook Live composiet en Pro Capture is leuk om mee te spelen, maar laten we ook vooral de Creatieve filter niet vergeten. Wat dat betreft vind ik de TG-6 een veel leukere camera.
Conclusie
Het is lastig een conclusie te stellen bij twee camera’s die zo verschillend zijn. Het ligt aan de gebruiker waar zijn prioriteiten liggen of het doel waar je de foto’s voor maakt. Publiceer je veel of maak je grote vergrotingen, dan is de meerprijs van de G7, want uiteindelijk zal een set met als basis de G7 een stuk duurder uitvallen, de moeite waard. Maak je alleen foto’s voor publicatie op internet en of niet heel erg uitvergrote afdrukken dan is de kwaliteit van de TG-6 meer dan voldoende. Beide hebben voor- en nadelen. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een TG-6 met handmatige belichting, maar die bestaat helaas nog niet.