Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Hairy frogfish met backlight – Het verhaal achter de foto

Elke duiker heeft wel een verlanglijstje als het gaat om ontmoetingen met bijzonder onderwaterleven. Zo stond bij Sander van der Heijden, die in mei bij ons ‘in beeld’ is, de hairy frogfish op zijn lijstje. Hij vertelt hoe hij deze markante vis met al zijn details heeft gefotografeerd op het zwarte zand van Lembeh.

Op mijn verlanglijstje stond al een tijdje de hairy frogfish, het harige model uit de grote serie van zo’n vijftig soorten frogfishes (Nederlands: hengelaarsvis). Deze specifieke frogfish is niet heel erg groot, de grootte van een harige sinaasappel. Ze zijn lang niet overal te vinden, maar in Indonesië is er een goede kans.

Tijdens de duiken in Manado, Bunaken en Bangka komen we van alles tegen. Ook frogfishes, maar niet de harige. Dan staat er een dagtrip naar Lembeh gepland. Gedurende de bootreis vanuit Bangka zien we enkele keren een marlijn springen, fantastisch! Een voorbode van een mooie dag?

De tweede duik in Lembeh, vier duikers plus gids gaan onder. En dan, binnen enkele minuten al, zie ik op het zwarte zand rechts van mij een soort harig bolletje waggelen. . . een hairy frogfish! Eindelijk oog in oog met dit aparte wezentje, en wat zien ze er apart uit. Zoals je begrijpt, kan ik mijn geluk niet op! Dan een mooie foto maken: de rechterflitsarm klap ik helemaal vooruit met de flitser naar binnen toe gericht. Dit om een vorm van backlight te creëren. Zo komen de ‘haren’ tegen de zwarte achtergrond beter uit. De linkerflitser dim ik tot de laagste stand. De camerasetup ziet er wat vreemd uit, maar het werkt prima. Een prachtig visportret verschijnt op mijn display. Helemaal happy!

Nadat iedereen wat foto’s heeft gemaakt, duiken we verder. Na ongeveer zeventig minuten zijn we weer terug bij de boot. De meeste duikers gaan eruit. Zelf ga ik terug naar het harige balletje, dat iets verderop nog op het zwarte zand waggelt. De frogfish voelt zich zo op z’n gemak dat er af en toe zelfs z’n hengeltje uitgegooid wordt. Wat gaat dat snel op en neer zeg! Samen met alleen nog de gids kan ik in alle rust nog wat foto’s maken. Door goed te observeren kan ik redelijk inschatten wanneer hij gaat ‘vissen’ en hoe lang dat duurt.

Positie innemen, rustig het juiste moment afwachten . . . klik, flits en . . . zie foto!

Sander van der Heijden is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Spinning op Bangka


Meervalmania


Zwart-wit in de Toolenburgerplas

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

2 reacties

  1. Wat een gave foto! En wat een speciaal beest.

    REAGEREN
  2. Bedankt Bart!
    Jazeker speciaal, niet alledaags en super om eindelijk eens tegen te komen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief