Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Spinning op Bangka – Het verhaal achter de foto

Tafelkoraal met een onscherpe achtergrond, dat was het doel van de techniek ‘spinning’. Sander van der Heijden, die in mei bij ons ‘in beeld’ is, probeerde het en legt uit hoe de foto tot stand kwam.

In het artikel ‘Sander van der Heijden in beeld’ benoemde ik het al: ‘wil je groeien in je fotografie, lees dan zoveel mogelijk (boeken en internet) en probeer ook zelf zoveel mogelijk uit’. (Nieuwe) Technieken kan je vaak weer toepassen op een ander onderwerp of in een andere setting. Met soms verrassende resultaten!

In het boek ‘Underwater Photography Masterclass’ van de bekende onderwaterfotograaf Alex Mustard las ik over ‘Panning and Spins’. Letterlijk vertaald: ‘Meetrekken en draaien’. Twee aparte technieken die een geplande bewegingsonscherpte in een foto brengen. Bij spinning stond een foto afgebeeld van buissponzen die recht van boven gefotografeerd waren. De bodem eronder en eromheen was onscherp geworden door het draaien van de camera en een aanpassing van de stand van de flitsers. De flitsers staan hierbij naar binnen gericht zodat het onderwerp belicht wordt (als het ware bevroren) en de ondergrond niet.

Dat wilde ik graag zelf proberen. De praktijk bleek echter minder eenvoudig dan het stukje tekst. Afgelopen jaar ging ik mee met de Photo Experience van Dive and Travel met Edwin van der Sande. Op het huisrif van Murex Dive Resorts op het eilandje Bangka kwam ik dit groot stuk tafelkoraal tegen. Iets los van de bodem leek mij dit een ideaal onderwerp om dezelfde techniek op toe te passen.

Enkele duiken verder met elke keer even proberen kreeg ik het toch onder de knie en kon ik dezelfde foto’s produceren van buissponzen met een onscherpe bodem. Missie geslaagd, weer wat geleerd! Een ander onderwerp met dezelfde techniek geeft een ‘anders dan anders’ resultaat van een tafelkoraal. Het resultaat spreekt wat mij betreft voor zich, gelukt!

Sander van der Heijden is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.


Meervalmania


Hairy frogfish met backlight


Zwart-wit in de Toolenburgerplas

4 reacties

 1. Blijft een verdraaid mooie foto Sander! Leuk om te lezen hoe bewust en actief je met “beter worden” bezig bent.

  REAGEREN
 2. Dankje Edwin!
  Sommige dingen moet je niet alleen denken, maar ook gewoon doen! 😉

  Het was een super gezellige reis waar iedereen weer wat opgestoken heeft!

  REAGEREN
 3. Dit staat nog steeds op mijn lijstje om eens mee aan de gang te gaan, ik vind het echt een apart effect.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief