Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Unieke ‘Shark Tagging’-expeditie op de Saba Bank

saveoursharks_tijgerhaai

Foto: Duncan Brake

Van 15 tot en met 22 oktober gaan acht haaienonderzoekers en een supportteam op expeditie om haaien te merken op de Saba Bank bij Saba. De unieke expeditie is een initiatief van Save Our Sharks, een campagne die zich inzet voor de bescherming van haaien en meer informatie wil vergaren over de haaien in het Nederlands-Caribisch gebied. Het is voor het eerst dat een dergelijke expeditie in Nederlandse wateren plaatsvindt.

Er is nog maar weinig bekend over de huidige toestand van de haaienpopulaties in het Nederlands-Caribische gebied. Nog minder weten we van hun gedrag en de gebieden waar ze hun jongen krijgen en voedsel vinden. Deze informatie is van groot belang om haaien en roggen in onze wateren op de lange termijn te kunnen beschermen. Save Our Sharks, een project voor haaienbescherming onder leiding van de Dutch Caribbean Nature Alliance, een regionaal samenwerkingsverband van parkorganisaties op de eilanden, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten, organiseert deze expeditie. Het project wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij.

Primair is het doel van de expeditie het merken van migrerende soorten, zoals tijgerhaaien, met een satellietzender zodat de haaien tot twee jaar lang kunnen worden gevolgd. De wetenschappers hopen de migratiepatronen van deze grote haaien in het Caribisch gebied en daarbuiten in kaart te brengen. Ook zullen tien haaien worden voorzien van een akoestische tag, waarmee informatie over hun bewegingspatronen op de Saba Bank zelf wordt verzameld.

Tijdens de zevendaagse expeditie varen acht haaienonderzoekers plus een supportteam naar de Saba Bank om haaien te merken en te volgen. Aan boord van het onderzoeksschip ‘Caribbean Explorer’ zijn wetenschappers en natuurbeschermers van Save our Sharks, de Saba Conservation Foundation (SCF), Nature Foundation St. Maarten (NFSXM), Florida International University (FIU) en Sharks4Kids.

saveoursharks_sharktagging_saba

Foto: Jillian Brake

“We zijn erg blij dat we dit onderzoek mogen doen. Vooral omdat het hier nog nooit eerder is gedaan,” vertelt Tadzio Bervoets, leider van het Save Our Sharks-project. “De data die we op deze manier verkrijgen, zijn van cruciaal belang voor het invoeren van zinvolle maatregelen om de haaien te beschermen. Wij kijken er enorm naar uit om mee te weten te komen over deze prachtige, majestueuze dieren.”

saveoursharks_sharktagging_tijgerhaai_saba

Foto: Save our Sharks / NFSM

Achtergrond
In de Nederlands-Caribische wateren leven ruim 30 soorten haaien – van tijger- tot stierhaaien, van verpleegster- tot hamerhaaien. Haaien helpen om onze mariene ecosystemen gezond en productief te houden. Haaien en roggen leveren als grote roofvissen een grote bijdrage aan de instandhouding van het natuurlijk evenwicht van de riffen, hun biodiversiteit en hun duurzame functie. Uit al het beschikbare bewijsmateriaal blijkt dat het aantal haaien in het gebied fors is afgenomen, een ontwikkeling die de grote achteruitgang van haaienpopulaties wereldwijd weerspiegelt. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN, internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen) schat dat momenteel een kwart van de haaien en roggen met uitsterving wordt bedreigd, hoofdzakelijk als gevolg van overbevissing en het verdwijnen van leefgebieden.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Postcodeloterij, die het bijzondere project ‘Save Our Sharks’ financieel steunt. Het project ging van start in augustus 2015 en wordt rondom de Caribische Eilanden van het Nederlands Koninkrijk uitgerold.  Het doel van het project is dat er haaienreservaten worden ingesteld, dat het grote publiek haaienbescherming gaat steunen en dat commerciële en gerichte visserij op haaien in de Nederlands-Caribische wateren zal worden verboden.

Foto’s: Save Our Sharks

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief