Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Haai Quinty zwemt 1200 kilometer

Vandaag lanceert de haaienbeschermingscampagne Save Our Sharks een website waarop live haaien gevolgd kunnen worden. Afgelopen oktober zijn een aantal tijgerhaaien rond de Nederlands Caribische eilanden uitgerust met satellietzender om te onderzoeken hoe ze het gebied gebruiken en waar ze naartoe zwemmen.
Dit is onderdeel van een door de Nationale Postcode Loterij mogelijk gemaakt project gericht op de bescherming van haaien en levert essentiële informatie over de haaien in het Caribisch gebied. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in Nederlandse wateren plaatsvindt. De eerste haai die op deze manier van een zender is voorzien heeft de naam Quinty gekregen, vernoemd naar Quinty Trustfull, ambassadeur van de Postcode Loterij. De haai is te volgen via www.saveoursharks.nl/haaienvolgen

Zenders
Tijdens de Save Our Sharks Expeditie 2016 zijn rond het eiland Sint-Maarten en op de Sababank vier tijgerhaaien uitgerust met een op maat gemaakte satellietzender, zodat we hen kunnen volgen en informatie kunnen vergaren over hun migratiegedrag. De zender is bevestigd aan de rugvin en zodra de haai aan het wateroppervlak komt geeft de zender een signaal af naar een satelliet. Op de website van Save Our Sharks is nu de route te zien die één van deze haaien, Quinty, heeft afgelegd sinds oktober.

Quinty Trustfull: “Ik ben trots dat we dankzij alle deelnemers van de Postcode Loterij het project Save Our Sharks mogelijk kunnen maken. En wat een bijzondere eer dat de eerste gezenderde haai naar mij is vernoemd!”

Quinty krijgt haar zender. Foto: Duncan Brake.

De vrouwelijke tijgerhaai Quinty is 3,43 meter lang, wat haar een volwassen dame van ongeveer 15 jaar oud maakt. Sinds zij op de Sababank werd uitgerust met de satellietzender, is Quinty meer dan 1200 kilometer zuidwaarts gezwommen binnen een maand tijd. Hierdoor bereikte ze begin december 2016 Trinidad en Tobago, waar ze drie maanden verbleef, alvorens door te reizen naar haar huidige locatie vlakbij Barbados. Tijdens deze reis is ze door de wateren van 13 verschillende landen gezwommen.

“We zijn erg blij dat we dit onderzoek hebben kunnen doen, vooral omdat het hier nog nooit eerder is gedaan,” vertelt Tadzio Bervoets, leider van het Save Our Sharks-project. “Als je kijkt naar de lange route die Quinty zwemt realiseer je je dat het niet genoeg is om per land beschermende maatregelen te nemen maar dat we in de hele regio haaienbescherming prioriteit moeten maken ”

De route die Quinty aflegde.

Tijgerhaaien zijn één van de grootste haaiensoorten ter wereld, ze kunnen 4,5 meter lang worden en wel 50 jaar oud. Het is een krachtig roofdier dat met zijn kaken het schild van een zeeschildpad kan breken, maar ze eten ook kwallen, zeehonden of karkassen van walvissen. Er is bekend dat ze grote afstanden af kunnen leggen op zoek naar voedsel, een partner of een plek om jongen te krijgen. Omdat ze zeer regelmatig worden waargenomen op de Sababank, zijn ze tot officiële mascotte gekroond, van deze atol tussen Saba en St. Eustatius. Helaas zijn tijgerhaaien op dit moment ingedeeld in de categorie “bijna bedreigd” op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief