Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Kwart haaien en roggen met uitsterven bedreigd

Een kwart van de haaien- en roggensoorten wordt bedreigd met uitsterven. Dat concluderen ruim 300 wetenschappers uit 64 landen in een analyse voor de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN.

Het is de eerste keer dat het onderzoek naar deze dieren zich uitstrekte over de hele wereld. De onderzoekers bekeken de situatie van de meer dan duizend bekende soorten haaien en roggen en de daaraan gerelateerde draakvissen. Deze drie groepen onderscheiden zich van andere vissen doordat zij kraakbeen hebben, terwijl gewone vissen uit been bestaan.

De grootste bedreiging voor de kraakbeenvissen is overbevissing. Roggen lopen meer risico dan haaien om uit te sterven. De dieren worden vaak binnengehaald als bijvangst maar worden ook steeds vaker gevangen om te gebruiken voor consumptie en te vermalen voor medicijnen.

De vangsten worden volgens IUCN niet goed geregistreerd zodat de werkelijke vangst hoger is. De Golf van Thailand en de Middellandse Zee zijn de plekken waar de afname van haaien en roggen het ergst is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief