Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Twee maagden

Two virgins. Daar komt Robbie mee aanzetten na een babbeltje met wat jongens die hier in de jungle werken. Twee cenotes waar nog nooit gedoken is, en in ons gebied.

Robbie is gisteren al even wezen kijken met een snorkel en hij denkt dat ze beiden groot potentieel hebben. Toddy, Claudia, Packo en Joel gaan naar de ene, maar we horen later dat ze in drie minuten weer boven waren: geen ingang. Dat kan gebeuren: je sjouwt alle spullen ergens heen, trekt je uitrusting aan, gaat het water in en dan…niks. Terug naar base camp.

Robbie en ik gaan naar de andere cenote. Robbie heeft er al een naam voor, iets met Nohoch wat Maya is voor groot. De hele naam betekent “opens up big” dus laten we daar maar op hopen. Het is erg warm vandaag en ik ga half dood op weg naar ons doel. Robbie is er beter aan gewend. De cenote ziet er veelbelovend uit, maar dat zegt niks. Een cenote is een instorting, het gaat er om of er een gaatje over is waar wij door passen. Dat is er, en hoe! Zodra we onder zijn zien we een grote zwarte leegte met hier en daar een enorme druipsteenformatie.

Jungle_trailIk zwem voorop met de reel en kan grote stukken zwemmen tussen de tie-offs. Een enorme gang, tussen de vijftien en dertig meter breed. Na 700ft komen we op een helling: een andere cenote? Ja, maar deze zit potdicht. Het plafond loopt tegen de bodem aan en zelfs met onze lampen uit zien we geen sprankje licht. Dan maar proberen er omheen te komen. Robbie vindt een veel kleinere gang, maar wel eentje die doorgaat. Uiteindelijk hebben we twee reels leeg en kunnen beginnen met surveyen. 1900ft lijn in één duik, dat doe je niet elke dag! En het mooiste is dat we uiteindelijk vlak bij een andere gang van ons systeem zitten, plus dat we een uitbraak naar het zuiden hebben.

Grotduiker Maarten van Baal is in Yucatan voor de derde editie van exploratieproject Vanilla Sky. Je kunt hem via zijn blogs op DuikeninBeeld volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief