Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Indonesië - algemeen / Reizen

Trek in Indonesië – Op reis naar de Banda-archipel

Ken jij de Banda-archipel? Een prachtige bestemming en een van de eilandengroepen die Flip Stoltenborgh in zijn kook- en reisboek Trek in Indonesië beschrijft.

De Banda-eilanden (Indonesisch: Kepulauan Banda) vormen een groep van tien kleine vulkanische eilanden in de Bandazee en behoren tot de Indonesische eilandengroep de Molukken en de provincie Zuid-Molukken.

Het inwonertal bedraagt circa 15.000. De hoofdstad is Banda Neira, op het eiland met dezelfde naam.

Tot in het midden van de 18e eeuw waren de Banda-eilanden de enige bekende plaats in de wereld waar de specerijen nootmuskaat en foelie werden verbouwd. Tegenwoordig worden deze specerijen met name in Midden-Amerika verbouwd en zijn de eilanden nu een populaire bestemming voor scubaduiken en snorkelen.

De Nederlanders veroverden de eilanden in de 17e eeuw om de productie van nootmuskaat en foelie in handen te krijgen. Op dat moment bracht nootmuskaat in Europa zeer veel geld op. Het was een onderdeel van kwakzalversmiddelen tegen de pest, en een monopolie was zeer lucratief.

De plaatselijke bevolking werd in ‘1621 onder leiding van Jan Pieterszoon Coen door de Nederlanders uitgemoord en vervangen door slaven uit Madagaskar en Indiërs. Fort Belgica op Banda Neira, één van de forten die door de VOC werden gebouwd, is het grootste Europese fort in Indonesië.

Nog een leuk weetje: destijds bezat Nederland vrijwel de gehele Banda archipel. Alleen het eilandje Pulau Run behoorde toe aan Engeland. In ‘1667 ruilde Nederland het eiland met de Engelsen tegen de kolonie Nieuw-Amsterdam, het huidige New York.

In ‘1999 braken er gewelddadige godsdiensttwisten uit, die het toerisme een gevoelige slag toebrachten.

Eén van de laatste perkeniers op Banda was Wim van den Broeke, die woonde op het eiland Lonthor, ook wel bekend als Banda Besar. Zowel Prins Bernhard als oud-minister Pronk bezochten hem. De familie van den Broeke bezat vijf nootmuskaatplantages, waarvan Groot Waling op Lonthar de oudste is. Tijdens de godsdiensttwisten is een groot deel van de familie van den Broeke omgekomen.

Wat te doen tijdens een verblijf op Banda?

De Banda Neira eilandtour doe je wandelend: Je bezoekt het Fort Belgica, het Hatta huis (Medeoprichter van de Republik Indonesia Mohammed Hatta is in de koloniale tijd door Nederland verbannen naar Banda, hier is hij onder meer een school gestart). Het Banda museum met vele relikwieën en afbeeldingen uit de VOC tijd en de oude kerk met kerkhof.

Banda Besar: Per longboat vaar je in een half uur naar het eiland Banda Besar. Hier vind je Fort Hollandia, de grafsteen van Nona Lantsuese en de nootmuskaatplantage Groot Waling van de familie van den Broeke.

Gunung Api is het eiland met de vulkaan. Per longboat vaar je naar de zuidkant van dit vulkaaneiland om rond 05.30, de twee uur durende klim naar de top te maken. Op de top heb je een prachtig uitzicht en kun je genieten van de zonsopkomst.

Snorkelen en duiken

De Banda eilanden herbergen tientallen prachtige snorkel- en duiklocaties, met kleurrijk koraal en veel verschillende vissen. Een heerlijk dagje snorkelen en lekker uitrusten op een wit strandje is een absolute aanrader. Met verse vis van het vuurt is de lunch niet te versmaden!

Rond oktober kun je als duiker grote scholen hamerhaaien tegenkomen bij Pulau Hatta. In die maand zijn er ook verschillende liveaboards die duikcruises tussen Ambon en Banda aanbieden.

Banda is niet altijd even goed bereikbaar. Wekelijks zijn er drie vluchten van en naar Ambon, vaak met kleine 12-persoons vliegtuigjes. De vluchten worden echter vaak op het laatste moment geannuleerd.

Van september tot midden december en van februari tot eind april vaart er twee keer per week een fastboat van en naar Ambon. De tocht duurt ongeveer vier uur. Dan zijn er nog de Pelni passagiersschepen die het jaar rond gemiddeld drie keer per twee weken tussen Ambon en Banda varen.

Logeren doe je in één van de guesthouses aan de baai van Banda, of het iets gedateerde maar historische Maulana hotel. Wereldsterren als Mick Jagger, Jackie Onassis en Brigitte Bardot gingen je al voor.

Duikers kunnen prima terecht bij Naira Dive en Dive Bluemotion.

Ongetwijfeld eet je de lekkerste tonijn bij Ibu Dila van guesthouse Cilu Bintang Estate. De Tuna Rujak-style is om je vingers bij op te eten! Kun je niet wachten? Flip deelt zijn recept met je. Klik hier!

Kook- en reisboek

Flip Stoltenborgh van Merapi Tour & Travel neemt je mee op reis door de Gordel van Smaragd. Hij laat je in zijn kook- en reisboek Trek in Indonesië proeven aan alles wat de eilanden je te bieden hebben, geeft je tips over de eilanden en vertelt anekdotes.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief