Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Tijgervis jaagt op vogels

Dat vogels op vissen jagen was al bekend, maar een in Afrika levende vis blijkt op vogels te jagen. Zuid-Afrikaanse biologen hebben zo’n vangst op video vastgelegd.

Ze beschrijven hun bevinding in de januari-editie van het Journal of Fish Biology.

De opname toont een zwerm zwaluwen, die over het water bij de Schroda-dam in Zuid-Afrika scheert. Ze zoeken naar voedsel om op te vissen, maar wanneer één van de zwaluwen een duik maakt, komt hij niet meer boven.

Deze zwaluw, blijkt uit de vertraagde herhaling van het filmpje, is opgeslokt door een tijgervis (Hydrocynus vittatus), die vlak boven het water uit sprong. Dat is een roofvis die een meter lang kan worden en is uitgerust met een bek vol grote tanden. Ze jagen vooral op andere vissen.

​Zender

De onderzoekers kwamen de vangst op het spoor doordat ze op een aantal van deze vissen een zender hadden bevestigd. Geen van deze vissen ving de zwaluw, maar ze waren wel onrustig. Met een camera hielden ze de groep in de gaten.

Naast deze vangst observeerden de onderzoekers meerdere pogingen van andere tijgervissen die niet slaagden. In vijftien opeenvolgende dagen zagen ze meer dan driehonderd geslaagde pogingen.

Over deze opmerkelijke manier van jagen is al eerder gespeculeerd, maar nog nooit was er hard bewijs voor geleverd.

De tijgervis is niet de enige vis die op vogels jaagt. Haaien, baarzen, piranhas en snoeken lusten ook wel een gevleugeld hapje, maar zij jagen voor zover bekend alleen op zwemmende of op de kant zittende exemplaren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief