Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen naar en duiken op Mafia Island

Mafia Island is een klein eiland voor de kust van Tanzania ten zuiden van het bekendere eiland Zanzibar. Alles over de reis ernaartoe en het duiken lees je hier.

Mafia Island – algemeen

Om op Mafia Island te komen vlieg je naar Dar es Salaam in Tanzania, waar je overstapt op een kleiner vliegtuig. Twee kleine maatschappijen vliegen naar Mafia – Coastal Airlines en Auric Air. Je kunt ook met de ferry over, maar dat wordt sterk afgeraden. En als we de verhalen moeten geloven van de mensen die dit wel probeerden, volledig terecht. Zij gingen niet voor niets met het vliegtuig terug.

De munteenheid is de Tanzaniaanse schilling, maar met Amerikaanse dollars kun je ook overal terecht. Je kunt bij de accommodatie en duikschool betalen met een creditcard, maar het is verstandig om contant geld mee te nemen. De hotels hebben eigen restaurants waar veel met verse producten en vis gewerkt wordt. Omdat het toerisme op Mafia minimaal is, zijn er niet veel andere eetgelegenheden.

Marine Park

Alle duiken vinden plaats in het Mafia Island Marine Park, waar zich ook de meeste accommodaties bevinden. Voor iedere dag dat je hier verblijft, moet je entreegeld betalen. In 2020 is dit 23 dollar per dag.

Seizoenen

Het regenseizoen is in april en mei. In die periode is veel op het eiland gesloten. In de rest van het jaar kan er gedoken worden. Wil je ook de walvishaaien zien, plan dan je reis tussen oktober en februari. In deze periode zijn er tientallen walvishaaien te zien aan de westkant van het eiland. Met de walvishaaien kun je alleen snorkelen, niet duiken. Van juni tot eind augustus is het seizoen van de schildpaddennesten. De groene schildpadden komen dan aan land aan de buitenkant van Juani Island om nesten te maken op het strand. Iedere 2 tot 5 dagen komen er nesten uit, waarbij de kleine schildpadjes naar zee kruipen om hun leven in zee te beginnen. Van midden augustus tot begin oktober komen de bultruggen naar het Mafia Channel om te paren en baby’s te krijgen. De bultruggen kunnen vanaf de boot bekeken worden – duiken of snorkelen met deze dieren is niet toegestaan. De dagtrips om de walvissen te bekijken kunnen wel gecombineerd worden met duiken aan de zuidkant van Mafia of een BBQ op een zandbank.

Duiken op Mafia Island

Het duiken bij Mafia Island wordt volledig bepaald door de getijden. Er kan gedoken worden vanaf de kant – dit zijn typische muckduiken. Op de zandbodem met wat zeegras vind je de raarste wezens, van slangalen en naaktslakken tot hengelaarsvissen en zeepaardjes. In Chole Bay bevinden zich verschillende duikplaatsen. Dit zijn vooral koraaltuinen met een grote diversiteit aan onderwaterleven. Verwacht geen grote scholen vis, maar wel grote vissen en allerlei klein leven. Het zijn duikplaatsen waar langzaam duiken en goed kijken belangrijk is. Het zicht in de baai is het beste bij hoog water – maximaal 20 tot 25 meter. Bij laag water is het zicht maximaal 10 meter. Ga je echt om te duiken, informeer dan vooraf bij een duikschool op het eiland of jouw reisperiode in de hoog- of laagwaterweek valt. Als het kan, plan je duikweek dan in de hoogwaterperiode.

Als de wind en de omstandigheden het toelaten, kan er ook buiten de baai gedoken worden door duikers met minimaal een Advanced brevet. Tijdens deze wandduiken staat er altijd stroming en duik je langs de wanden met harden en zachte koralen. Het onderwaterleven is hier iets groter dan in de baai, het water meestal net iets kouder vanwege de oceaanstroming. De duiken vanaf de kant, in de baai en buiten de baai zijn heel verschillend en allemaal bijzonder.

Er bevindt zich geen decompressiekamer op Mafia. De dichtstbijzijnde decompressiekamer is op Zanzibar. Veiligheid heeft dan ook de hoogste prioriteit en decompressieduiken zijn verboden.

Foto: David von Helldorf

In 2020 gingen Frank en Marloes voor Duikeninbeeld en WildWater Diving Holidays naar Mafia Island. Hun belevenissen lees je in de verhalen die ze hierover schreven op Duikeninbeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief