Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Materiaal

Test: snorkelen met het ARIA volgelaatsmasker

Marloes Otten is een duiker in hart en nieren. Snorkelen is niet echt haar ding. Maar met het ARIA volgelaatsmasker van Ocean Reef wilde ze het wel weer eens proberen. 

aria_1Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben een echte duiker. Snorkelen vind ik de vermoeiende versie van duiken. Je moet altijd opletten dat de snorkel goed staat en dat je niet te enthousiast om je heen kijkt, omdat dan het uiteinde van de snorkel onder water verdwijnt. En dan die twee druppels water die altijd toch in die snorkel blijven zitten… verschrikkelijk. Geef mij maar een duikfles!
Maar er zijn toch ook oppervlakte-intervallen dat het zonde is om op de kant te blijven.

Ocean Reef lanceerde een volgelaatssnorkelmasker met de belofte dat je daarmee kunt ademhalen zoals moeder natuur ons leerde. Geen vermoeide kaken meer, geen zware ademhaling, geen water meer in je snorkel. Met de Aria zou je door je neus kunnen ademhalen en dankzij de dry top kan er geen water in de snorkel komen. Dat klinkt goed, hoog tijd om dit uit te proberen!


Eerste indruk

Het masker wordt geleverd in een tasje, waardoor het geheel goed verpakt is en goed mee te nemen is op reis. Dat begint met een pluspunt! De snorkel klik je eenvoudig boven op het masker en het geheel is klaar voor gebruik.
En dan komt het moment dat je het masker opzet – toch wel even een psychisch minpuntje… ik voel me net een Teletubbie, met die snorkel boven op mijn hoofd. Niet dat ik de illusie heb dat mijn normale duikbril wel charmant staat. Het is waarschijnlijk maar net wat je gewend bent.

aria zijkant 2De elastieken banden die het masker op zijn plaats houden, sluiten goed om het hoofd en zijn lekker breed, waardoor het ook stevig en stabiel aanvoelt. Ze zijn eenvoudig strakker te trekken en zo op maat te stellen.

Het voelt even raar om zonder iets in je mond je gezicht onder water te doen. Na een paar minuten rondzwemmen kom ik tot de conclusie dat ik misschien wel voor het eerst in mijn leven echt relaxt aan het snorkelen ben. Ik kan zowel door mijn mond als neus ademhalen en alle kanten op kijken zonder dat er water mijn snorkel binnen komt.


Onder water

Tijd voor test twee: we gaan onder water!
Zodra ik naar beneden duik en de snorkel onder water verdwijnt, sluit deze af. Er komt geen water naar binnen. Als ik weer boven water kom, kan ik meteen inademen, in plaats van de gebruikelijke stevige uitademing die nodig is om het water uit een snorkel te blazen. Nog iets wat het snorkelen ontspannender maakt!

Uniek van het Aria masker is dat het niet beslaat dankzij de manier waarop de lucht circuleert. Je hebt dus geen anti-fog meer nodig en je hoeft ook niet meer in je bril te spugen (wat met zo’n grote bril toch een hele flinke klus zou zijn…).

aria face ow

Verschillende maten
Ik testte het Ocean Reef Aria masker in twee maten: L en S/M.
Het verschil in maat is duidelijk voelbaar. Niet alleen de maat van de gelaatseal is anders, maar ook de verhouding van het binnenwerk van het masker. De L is voor mij te groot. Het masker sluit wel af, maar de seal sluit net onder mijn kin, waardoor hier als ik om mee heen ga kijken, lekkage ontstaat. Als ik het masker iets hoger op mijn gezicht plaats, waardoor het beter op mijn kin sluit, voel ik het middendeel van het binnenwerk dat het onderste monddeel van het droge oogdeel scheidt, vervelend onder mijn ogen drukken.
Bij de kleinere maat klopt deze verhouding wel: als ik het masker opzet, sluit het gelaatseal op mijn kin, terwijl het binnenwerk goed afsluit op mijn jukbeenderen. Dat zit een stuk comfortabeler (en klopt ook meer met de maat die ik zou verwachten).

Ik zie in het Aria masker een ideale oplossing voor mensen die het moeilijk vinden om door hun mond te ademen of een afgesloten neus te hebben. Met dit masker kun je gewoon door je neus ademen. En voor mannen met een snor, bij wie een reguliere duikbril altijd lekt, is dit masker ook een perfecte oplossing. Omdat de seal nu niet over de bovenlip loopt, is er geen enkel probleem met het waterdicht afsluiten.

En voor mensen zoals ik, die snorkelen maar een vermoeiende bezigheid vinden, is het wel een hele andere manier van snorkelen. Ik vond het zowaar relaxt!

aria onder waterPluspunten:
• Goede verpakking voor transport
• Stevige en comfortabele pasvorm
• Werkelijk droge snorkel
• Eenvoudig en ontspannen ademhalen mogelijk
• Ideaal voor mannen met snor bij wie een regulier snorkelmasker altijd lekt
• Leuke en zinvolle accessoires beschikbaar, zoals een inzetbare bril op sterkte en een opzetstuk voor een action cam.

Aandachtspunten:
• Het bevestigen en losmaken van de snorkel voor transport vraagt een zekere voorzichtigheid, dit lijkt mij het zwakste punt van de constructie
• De elastieken banden die het masker op zijn plaats houden, zitten goed en stevig en zijn duidelijk van goede kwaliteit. Hoe zou dit materiaal zich houden bij veelvuldig gebruik in zout water in combinatie met zon? Deze banden zijn overigens eenvoudig te vervangen, dus mochten ze slijten na veelvuldig gebruik, is dit goed op te lossen.
• Kijk even goed welke maat de juiste is. Een te groot masker zit niet comfortabel bij de ogen.

Reactie van René Huisman namens Ocean Reef:
Wij danken DuikeninBeeld voor de gelegenheid van deze test. Zelf zijn we er van overtuigd dat volgelaatmaskers het snorkelen nog comfortabeler zullen maken. Rustig dobberen aan de oppervlakte en de onderwaterwereld bewonderen is iets wat iedereen wil. Met de ARIA worden de laatste barrières die het snorkelen voor sommige mensen onaantrekkelijk maken, weggenomen. Een ieder die zich comfortabel in het water voelt, kan nu snorkelen. Niet alleen de bandjes zijn inderdaad vervangbaar en in verschillende kleuren leverbaar, maar ook andere onderdelen worden los verkocht. Dus gaat er onverhoopt iets kapot, dan kan het altijd worden vervangen.

Meer over het Ocean Reef ARIA volgelaatsmasker…

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

 Foto’s: Frank de Bruin

2 reacties

  1. Ik vraag me af hoeveel meter je kan “duiken” met dit masker?

    REAGEREN
  2. Hoi Carmen, dit snorkelmasker is net als alle volgelaatsnorkelmaskers ontworpen voor gebruik aan de oppervlakte.
    Je kunt er wel mee onder water en dus een stukje naar beneden duiken, de snorkel sluit dan af waardoor er geen water in komt. Je kunt echter niet bij je neus, om je oren te klaren. Dus kan dat alleen tot een diepte waarop je oren niet geklaard hoeven te worden, wat persoonlijk is, maar bij 3 meter diepte zeker wel ophoudt voor de meeste personen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief