Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Scubapro Mantis M2 duikcomputer

Hij ziet eruit als een robuust designhorloge. Een polscomputer die niet alleen de noodzakelijke functies voor de duiker in zich heeft, maar zelfs in staat is om de decompressieberekening op de persoonlijke situatie van de duiker af te stemmen. Dat vraagt om een test!


De Scubapro Mantis M2 is een luchtgeïntegreerde duikcomputer die met draadloze zender en hartslagband kan worden uitgerust. De fabrikant durft dit type als een duikcomputer in de markt te zetten die uniek is. Een computer die de eerste is in een reeks van intuïtieve producten met Human Factors Diving™, een filosofie van die erop neer komt dat je duikuitrusting zich aan jou aan moet aanpassen. Geef toe, dat mag je best uniek noemen en dat maakt je ook vast extra nieuwsgierig.

Deze compacte computer heeft flink wat in zijn mars. Hij is bedoeld voor duikers die met lucht of nitrox duiken, en duikers die met een rebreather met een vast PPO2 duiken. De computer rekent met het Predictive Multi Gas ZHL8 ADT MB algoritme en is geschikt voor gebruik met drie gasmengsels van 21-100% O2. Daarnaast zorgt de PDIS (Profile Dependent Intermediate Stops) ervoor dat de tussenstops op grond van de hoeveelheid stikstof die jouw lichaam heeft opgenomen, in de huidige duik, eerdere duiken en het gebruikte ademgasmengsels wordt berekend. Je kunt voor een meer of minder conservatief algoritme kiezen door het microbellenniveau in te stellen, zodat je minder stikstof opneemt of stikstof weer sneller afgeeft. Het is mogelijk om door middel van de draadloze luchtintegratie maximaal drie zenders te koppelen, de computer produceert real time informatie over de resterende stikstoftijd. De hartslagmeter registreert de hartslag en wanneer je de hartslagmeter van Scubapro gebruikt, ook de huidtemperatuur. Die gegevens worden meegenomen in de decompressieberekening en zorgt er dus onder meer voor die persoonlijke aanpassing. Het digitale kompas is voorzien van een kantelcompensatie wat voor een eenvoudige en vlekkeloze navigatie moet zorgen. Mocht je flink diep willen gaan, deze computer kan je tot 120 meter diepte mee nemen.

De eerste indruk
Bij het uitpakken van de set wordt ik direct enthousiast, een mooie complete set. Naast de duikcomputer pak ik ook een zender uit en een hartslagband. Alle ingrediënten om straks met een apparaat het water in te gaan die zich kan ontwikkelen tot een computer, die zich volledig aanpast aan de persoonlijke situatie van jou als duiker. De roestvaststalen kast van de computer zorgt er samen met de degelijke rubberen band voor dat je dit gerust een sieraad mag noemen dat je ook op het droge om je pols kunt dragen. Bij de rubberen band wordt ook een verlengstukje geleverd wat gebruik in combinatie met je duikuitrusting moet vergemakkelijken, ook als dat verlengstuk gemonteerd is, oogt het geheel nog steeds degelijk.

De duik en erna
Van tevoren was mij verteld dat het belangrijk is dat de zender aan dezelfde kant van de eerste trap is gemonteerd als de kant van de pols waarop de computer wordt gedragen. Dit om ervoor te zorgen dat de zender een optimaal bereik heeft. Dat zou in zout water belangrijker zijn dan in zoet water, omdat de weerstand van zout groter is. Nu kwam het qua testen en vooral montage van de zender wat praktischer uit om dit advies in de wind te slaan. De communicatie tussen de duikcomputer en de polscomputer verliep echter vlekkeloos, ondanks dat alle testen in zout water zijn uitgevoerd. Wat minder vlekkeloos verliep is de bediening: van een product wat als bijzonder vanwege zijn intuïtieve eigenschappen in de markt wordt gezet, verwacht ik een dermate eenvoudige bediening dat ik de meest basale functies zonder gebruiksaanwijzing kan bedienen. Zo lukte het koppelen van de zender mij niet zonder de gebruiksaanwijzing te raadplegen, maar ook met andere meer reguliere bedieningsfuncties had ik moeite. Nu leer je in elke duikopleiding dat je nooit met een duikcomputer te water mag gaan zonder uitgebreid de gebruiksaanwijzing te hebben doorgenomen, dus of dit nu een gegrond bezwaar is?

Omdat het formaat van een duikcomputer ter grootte van een polshorloge nu eenmaal wat geringer is dan die van veel andere computers, was ik extra nieuwsgierig naar de afleesbaarheid onder water. Het lcd-display dat achter het geharde mineraalglas is gemonteerd, is prima af te lezen. Het scherm is lekker contrastrijk en de informatie is overzichtelijk geordend. De informatie die ik onder water verwacht te zien, wordt op een heldere manier gepresenteerd. Ook met dikke handschoenen aan zijn de knoppen op de stalen kast nog fatsoenlijk te bedienen.

Het aantal testduiken dat met deze computer is gemaakt, is te gering om te kunnen ervaren wat de verschillen in die persoonlijke adaptatie zijn. Zeker omdat het de eerste duiken niet lukte om de zender te koppelen, waardoor het persoonlijke luchtverbruik niet werd geregistreerd.

Foto: Cees Kassenberg

Plus en minpunten
+ Compacte duikcomputer
+ Volwaardig, compleet en in staat zich aan te passen aan de situatie en de duiker
+ Stoer design wat robuust is uitgevoerd
– Complexe bediening

Conclusie
Een stoere klok die veel in huis heeft en als volwaardige duikcomputer is te gebruiken. Ondanks dat Scubapro dit product als één in een reeks van intuïtieve producten omschrijft is het aan te raden de gebruiksaanwijzing goed door te lezen. De bediening kan wel eens minder intuïtief zijn als dat je van de aanprijzing zou verwachten. Als je voor de versie met zender kiest en ook de hartslagmeter gebruikt, dan heb je een zeer uitgebreide computer die zich helemaal aanpast aan jouw persoonlijke situatie.

Reactie van Martine Grethe, Scubapro Sales manager voor Nederland en Vlaams België:
«Het is fijn om te horen dat de Mantis2 computer goed bevallen is. Het is zeker aan te raden om eerst de Nederlandstalige handleiding te lezen voordat er met het product gedoken wordt. Dit om verrassingen (onder water) te voorkomen. De Mantis2 is een hele uitgebreide polscomputer voor de sportduiker. Daarnaast is het inderdaad een sieraad om de pols. Voor de Mantis2 zijn ook diverse gekleurde polsbanden te verkrijgen om zo de duikcomputer volledig naar eigen smaak te personaliseren. Wij zijn ervan overtuigd dat iedere nieuwe eigenaar vele jaren (duik)plezier zal ervaren met de SCUBAPRO Mantis2!»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief