Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Oceama Shark duiklamp

Rob van der Kuyl dook in Nederlands en Caribisch water onder met een duiklamp van Oceama – de Shark. Zag hij het licht?

Eerste aanblik en gebruik

Ik krijg een mooi doosje in mijn handen gedrukt, een semi-hardcase. Als ik het open maak, ligt in een zacht schuimrubberen uitsparing de Oceama Shark. De Shark is een oplaadbare (single) led-duiklamp met verschillende standen (100%, 50% en SOS) die door aan de kop te draaien ook een variabele focus heeft van 5-70 graden, oftewel van spot tot een wijde bundel. Aan- en uitzetten en tussen de verschillende modes switchen gaat simpelweg door één of meerdere keren op de aan- en uitknop te drukken.

Foto: Rob van der Kuyl.

De lamp is oplaadbaar via een micro-USB-aansluiting. Het kabeltje wordt meegeleverd, net als een polsbandje. Een lader zelf zit er niet bij, maar je kan dus je telefoonlader of een poort van je laptop o.i.d. gebruiken. Let wel op dat je de kabel goed in de lamp plaatst, bij micro-USB kan dat net als bij USB-B maar op één manier. Als laden je te lang duurt, kan je bij deze lamp ook de hele accu wisselen maar over het algemeen zal dat niet nodig zijn gezien de gespecificeerde branduren. Volgens opgave zou hij 90 minuten op 100% branden en dubbel zo lang op 50% – dat is dus genoeg voor 1 à 2 duiken zonder opladen.

De lamp is zo’n 20 cm lang en ligt best lekker in de hand, al vind ik hem toch redelijk zwaar. Hij weegt ongeveer een halve kilo. In het water scheelt dat weer een beetje lood, maar de reden dat ik hem in de hand houd is dat je hem ook boven water kan gebruiken. In het water wordt hij natuurlijk gekoeld, maar voor bovenwatergebruik zit er een thermische beveiliging op. Als de lamp te warm wordt, gaat hij minder fel branden, net zolang totdat hij afgekoeld is, om daarna weer voluit te gaan. In de praktijk kan je hem dus gebruiken bij het omkleden bij een nachtduik (zowel voor als na de duik, mits de accu (nog) vol is).

Foto: Filip Staes.

Als de accu vol is, brandt er naast het laadpunt (mits aan de lader) een groen lampje. Zit de accu niet aan de lader en zet je de lamp aan, dan zal de aan- en uitknop groen zijn mits de accu vol is. Tijdens het opladen brandt het lampje naast het laadpunt rood of de aan- en uitknop rood. Volgens de handleidingkent de aan- en uitknop ook nog een gele fase maar deze is mij niet opgevallen.

De duiken en erna

Overdag in helder water geeft de lamp behoorlijk wat licht als je onder rotsen, in holen of dergelijke schijnt. Hier is een smalle bundel prima, maar pas bij een nachtduik merk je wat een enorme bak licht deze lamp geeft. Door te dimmen naar 50% voorkom je in ieder geval dat je het onderwaterleven en je buddy niet te veel verstoort. Naast het dimmen is het aanpassen van de focushoek handig. Zeker als er veel zweefvuil in het water is, kan naast het dimmen het versmallen of verbreden van de bundel de last die je hebt van reflectie op het zweefvuil, verminderen. Kwestie van proberen tijdens de duik wat het beste is, smal en fel of breed en gedimd of breed en fel of smal en gedimd, alles kan.

De fysieke grootte van de lamp valt wellicht wel mee, maar deze ene led produceert dermate veel licht (2500 lumen) dat hij mijn gewone kabellamp met 5 leds (2000 lumen) gewoon wegblies op de 100% stand. Als gezegd, gelukkig is ‘ie dimbaar.

— Smal en fel of breed en gedimd of breed en fel of smal en gedimd, alles kan. —

Foto: Filip Staes.

Onderhoud na de duik is een kwestie van afspoelen en drogen, maar let daarbij goed op. Ik had hem op zijn kop (dus met het glas naar beneden) op een tafel gezet en toen ik hem open wilde schroeven voor het opladen, kwam er toch nog best wat water uit de kop gestroomd. En water en elektriciteit is geen goede combinatie! Dus vóór openschroeven even voorzichtig de lamp droog schudden.

Als je hem openmaakt, zie je ook meteen de brede o-ring (volgens de handleiding zijn het drie o-ringen, maar het is eerder een brede band met 3 ribbels, ook deze kan je schoonmaken en met wat siliconengel insmeren, maar niet te veel want dat trekt weer vuil aan en dat kan weer zorgen voor lekkage!

— Voor iedereen die de lamp verder uit elkaar wil halen is de simpele boodschap: doe het niet! —

Als je de accu wilt wisselen, draai je het laaddeel van de lamp los – zo kom je bij de accu. Ook handig als je gaat vliegen want het is wel een lithium-ion accu, dus die moet in je handbagage. De twee delen zitten met een kort elastiekje aan elkaar, wel zo makkelijk tegen kwijtraken.

Voor iedereen die de lamp verder uit elkaar wil halen, is de simpele boodschap: doe het niet! Het kan dan wel, maar het mag alleen worden gedaan door een geautoriseerde expert. Als dat niet gebeurt, verlies je je recht op de twee jaar garantie.

Conclusie

Goede focusbare en dimbare lamp die zowel overdag als ’s nachts en zowel boven als onder water te gebruiken is in tropisch of Nederlands water. Wil je de lamp alleen op (vlieg)vakanties gebruiken? Dan is – qua gewicht- een andere (kleinere) lamp uit de Oceama familie wellicht beter.

Plus- en minpunten

Hoe is de Oceama Shark duiklamp bevallen?

+ Hoeveelheid licht
+ Dimbaar
+ Focusbaar
+ Zelf laden en accu vervangen
+/- Micro-USB-aansluiting. Kan slechts op één manier. De meeste kabels zijn tegenwoordig USB-C, dus als je het kabeltje voor de lamp vergeet, is laden lastig.
+/- Gewicht

Reactie van Jeroen Saris van Amilco Benelux:

“Een lamp met variabele lichtbundel misten wij nog in het productgamma van Oceama. Ik ben daarom ook blij te horen dat deze lamp door de tester positief is ontvangen. Dat betekent dat wij een goede keuze hebben gemaakt.
Deze test is al enige tijd geleden gedaan. De feedback van de tester over de grootte en het gewicht, die wij al eerder kregen, hebben we ter harte genomen. De Oceama Shark heeft inmiddels een kleiner broertje gekregen. En we noemen hem… Baby Shark.  Nee, zonder gekheid, het kleinere broertje van de Oceama Shark is de Oceama Ray. Deze Oceama Ray is dunner en minder lang en heeft een iets andere chip en accu.  De lichtopbrengst van de Ray is 1500 lumen en de brandduur ong. 1 uur op 1005. Het grote voordeel is lagere gewicht van ca. 302 gram.
Wat betreft het opladen: je kunt de lamp laden met de bijgeleverde USB-kabel te gebruiken. Daar wordt geen stekker bijgeleverd, maar de kabel kan ingeplugd worden in elke USB-poort/-stekker (zoals die van je telefoon).”

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

2 reacties

  1. wat magtie kosten?
    Waar verkrijgbaar?
    idem voor de Oceama Ray

    REAGEREN
  2. hoi Theo,
    De lampen zijn verkrijgbaar via bijna alle duikwinkels in de Benelux. Herman Lieven en o.a. Sub Lub hebben hem zeker op voorraad. De adviesprijs voor de Shark is €289,- en voor de Ray is dat €199,-

    Mocht je nog vragen hebben horen we dat graag.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief